Home / TEMA DANA / ZAVRŠEN SAMIT KOJI ĆE IZAZVATI HAOS NA ZAPADU: Putin odbio primirje u Idlibu! ASAD DOBIO ZELENO SVETLO OD RUSIJE I IRANA

ZAVRŠEN SAMIT KOJI ĆE IZAZVATI HAOS NA ZAPADU: Putin odbio primirje u Idlibu! ASAD DOBIO ZELENO SVETLO OD RUSIJE I IRANA

Predsednici Rusije, Turske i Irana susreli su se 7. juna u iranskoj prestonici Teheran kako bi razgovarali o pitanju severne sirijske provincije Idlib, koji je pod kontrolom nekoliko radikalnih grupa, uključujući i Hadžat Tahrir al Šam.

Tokom sastanka, turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja ne može smestiti više izbeglica i predlaže primirje u Idlibu kao rešenje. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je predlog i primetio da će svako primirje biti besmisleno jer ne bi uključivalo radikalne grupe kao što su HTŠ i ID.

– Mislim da je turski predsednik u pravu. Bilo bi to dobro. Ali ne mogu da govorim za njih, a još više ne mogu da garantujem za teroriste Al-Nusre (HTŠ) ili ID da će prestati da pucaju ili da će prestati da gađaju raketama – rekao je predsednik Putin.

Uprkos tome što nisu uspeli da postignu dogovor o pitanju Idliba, tri lidera su u konačnom saopštenju samita naglasila da je razdvajanje umerenih opozicionih boraca od terorista i zaštita civila neophodan korak za stabilizaciju severne sirijske provincije.

– Razdvajanje pomenutih terorističkih organizacija od oružanih opozicionih frakcija koje su se pridružile ili će se pridružiti sistemu prekida borbe biće od vitalne važnosti kako bi se izbegle žrtve među civilima – rekli su lideri u završnoj fazi samita.

Rusija, Turska i Iran takođe su odbacili bilo kakve pokušaje podele Sirije pod izgovorom borbe protiv terorizma i obećali da će podržati mirovni proces UN.

– Odlučni smo da nastavimo aktivnu saradnju kako bi napredovali u političkom procesu u skladu sa odlukama Sirijske konferencije o nacionalnom dijalogu u Sočiju i Rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti – navodi se u saopštenju.

Nemogućnost strana da se dogovore o konačnom rešenju pitanja Idliba može dovesti do eskalacije u severozapadnoj Siriji. Neki izvori očekuju da će Sirijska arapska armija (SAA) i njeni saveznici možda započeti vojnu operaciju protiv terorističkih grupa u regionu uprkos otvorenom protivljenju Turske.

Pogledajte video:

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …