Home / TEMA DANA / DAČIĆ ŠOKIRAO JAVNOST: Kosovo da bude članica UN? Može – ali samo pod JEDNIM USLOVOM!

DAČIĆ ŠOKIRAO JAVNOST: Kosovo da bude članica UN? Može – ali samo pod JEDNIM USLOVOM!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Srbija može da razgovara o tome da Kosovo bude članica UN samo pod uslovom da to bude deo dogovora koji će pružiti mogućnost za trajno mirno rešenje, u suprotnom, napominje, Srbija na to nikada neće pristati.

– Jedan stvar je kada o tome pričamo bez postizanja mirovnog dogovora, ako imamo ta dva krajnja mišljenja, jedno – Kosovo kao autonomija u Srbiji, što je za Albance neprihvatljivo, i drugo – celo Kosovo nezavisno, da ga Srbija prizna i pusti u UN, to ne dolazi u obzir – pojasnio je.

Ukoliko se, međutim, kako kaže, prave dogovori i oni pruže mogućnost za trajnije mirno rešenje, onda o svim opcijama može da se razgovora.

– Bez toga je nerealno da, čak i uz bilo kakve pritiske i ma koliko oni bili jaki i teški, da će Srbija na to pristati – rekao je Dačić.

To je bio njegov odgovor na pitanje da li je realno da Srbija razmišlja o pristanku da Kosovo bude članica UN ukoliko to bude deo paketa u okviru dogovora.

Ocenivši današnju posetu predsednika Srbije Kosovu kao veoma značajnu, navodi da je neizvesno da li će biti mirovnog dogovora, jer, kako kaže, pregovori još nisu u fazi konkretizacije.

– I nije cilj da samo sever Kosova ostane u Srbiji, već se mora naći rešenje i za jug, što je izazov, jer jug nije teritorijalno vezan za centralnu Srbiju – objašnjava Dačić.

Neophodno je, dodaje, i to bez obzira na sve izazove, da Srbija učini sve da uslovi za život ljudi na KiM budu normalni, jer, poručuje, suština je u tome da Srbi ostanu na KIM.

– Bez njih nema smisla pregovarati o teritoriji – uveren je Dačić.

Napominje da još nema ni ideje o tome kako će se eventuzalno rešnje zvati – razgraničenje, korekcija granica, razmena teritorija, podela, ali on smatra da mi granice nemamo, zbog čega kaže da ne bismo mogli da o njihovoj promeni razgovaramo.

Šef srpske diplomatije je uveren i da je neophodno da što veći deo međunarodne zajednice stalno šalje poruku i srbima i Albancima da treba da se dogovore.

Na pitanje da uporedi govor Miloševića na Gazimestanu s današnjom Vučićevom posetom Kosovu, kaže da je za to još rano, te da Vučića čeka još ovakvih poseta, ali i da ako se postigne neki dogovor, onda će i “poseta i sutrašnji govor predsednika ostati u istoriji”.

Ovo jeste poseta istorijskog karaktera i mislim da je ovo svetski događaj broj jedan danas, što se vidi i po broju novinara koji ga prate”, primetio je Dačić.

Konačno, na pitanje o jezeru i brani Gazivode, podsetio je da se kredit za Gazivode otplaćuje i upitao: “ko je taj ko će sad reći to sve pripada Kosovu?”

– To je ekonomsko, a ne političko pitanje – zaključio je.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …