Home / TEMA DANA / ŽEŠĆA POMETNJA U PENTAGONU: Rusi imaju tehnologiju koja „tomahavke“ dok lete uzima pod svoju kontrolu, i vraća ih prema onima koji su ih lansirali..!?

ŽEŠĆA POMETNJA U PENTAGONU: Rusi imaju tehnologiju koja „tomahavke“ dok lete uzima pod svoju kontrolu, i vraća ih prema onima koji su ih lansirali..!?

Čuvene američke krstareće rakete „Tomahavk“, na kojima se proteklih godina u dobroj meri držala vojna dominacija SAD, po svemu sudeći odlaze u prevremenu penziju. Zbog Rusije i njene uloge u sirijskom ratu.

U Vašingtonu je – mada se to još tako ne predstavlja i ne priznaje otvoreno – ocenjeno da više ne zadovoljavaju „najviše zahteve“ i da treba da ustupe mesto savremenijim tipovima krstarećih raketa.

U budžetu američke ratne mornarice za 2019-tu za „Tomahavke“ faktički više nema mesta. Čak se ukazuje da su savremena sredstva PVO, protivraketne odbrane i radioelektronska u prevelikoj meri smanjila efikasnost „Tomahavka“.

Specijalizovano onlajn izdanje Defense One prenosi da je pozicije „Tomahavka“ najviše potkopala pojava ruskih zenitnih raketnih sistema S-400 i da se SAD okreću usavršavanju svoje protiv brodske rakete velikog dometa AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) i rakete NGLAW (Next Generation Land Attack Weapon) za unitavanje ciljeva na zemlji.

Te rakete, kako navodi, treba da uđu u upotrebu do 2030-te.

Serijska proizvodnja „Tomahavka“ počela je 1983-će, a glavna namena im je bila razaranje protivničkih vojnih baza, aerodroma, sistema PVO, elektrocentrala i komandnih punktova.

Prva njihova masovna primena bila je u operaciji „Pustinjska oluja“, odnosno – američkoj agresiji na Irak. Tada je bilo lansirano oko 300 tih raketa, a navodno je najmanje 85 odsto stiglo do cilja.

U periodu koji je usledio, Amerikanci su upotrebili još oko 2.500 tih krstarećih raketa. Toliko još navodno imaju u skladištima.

Pentagon je „Tomahavke“ koristilo u aprilu prošle godine za raketiranje sirijskog vojnog aerodroma „Šajrat“. Međutim, sa tog aerodroma su već kroz dan-dva opet počeli da uzleću sirijski vojni avioni.

Polovinom ovog aprila, Amerikanci i njihovi saveznici su na Siriju ispalili 103 krstareće rakete, ali je 46 bilo oboreno, a dve koje nisu eksplodirale bile su dostavljene u Moskvu.

Nije isključeno da jedna od tih raketa nije bila „Tomahavk“ već od onih koje Pentagon smatra perspektivnim i naslednicama „Tomahavka“.

Bivši zamenik komandanta jedinica PVO ruskih Kopnenih snaga – general Aleksandar Luzan – smatra da je odluka o penzionisanju „Tomahavka“ doneta upravo zbog neuspeha u Siriji. Pogotovo što su mnoge američke krstareće rakete bile uništene dok su se približavale cilju.

Luzan tvrdi da „Tomahavk“ uopšte nije zastareo i ukazuje da Amerikanci u svojoj koncepciji Munjevitog globalnog udara – računaju upravo sa takvim raketama.

On ukazuje da su AGM-158C LRASM i NGLAW u suštini „Tomahavci“ samo sa usavršenim sistemom za navođenje na cilj.

Sa Luzanom se u dobroj meri ne slaže član Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov:

„Te krstareće rakete su sada zastarele, let na malim visinama više ne spasava od obaranja sredstvima PVO. „Tomahavci“ nemaju samonavodeću glavu za velike daljine na jasne velike zone, a pošto su prinuđene da manevrišu kad su u dometu tuđe PVO – moguće ih je oboriti. Te rakete su bile ubitačne pre 35 godina kada ruska flota nije imala sisteme poput „Kortika“ i njemu sličnih protiv kojih su „Tomahavci“ danas neefikasni“.

Luzan je uveren da će ruski raketni sistem Buk-M2 još 20 godina biti „otrov“ za sve tipove američkih krstarećih raketa koje budu letele na malim visinama.

Postoji – moguće je – i skriveni razlog prevremenog penzionisanja „Tomahavka“. O njemu javno i otvoreno ne govore ni Rusi ni Amerikanci. Iz različitih razloga.

U Pentagonu, prema nekim izvorima, zaziru da će Rusi tako „snimiti“ njihova rešenja i tehnologije ugrađene u „Tomahavke“ i pominjanu drugu moderniju krstareću rakete da će njihova PVO i PRO protiv njih postati još uspešnija. Ali, ni to, izgleda, nije glavna pokretačka poluga.

U Pentagonu podozrevaju da bi ruski stručnjaci mogli naučiti kako da američke „pametne i lepe rakete“ (izraz Donalda Trampa) uzimaju dok lete pod svoju kontrolu i da ih vraćaju prema onima koji su ih lansirali.

(Fakti)

Check Also

„Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju?“

Piše, Dušan Proroković „Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? …