Home / TEMA DANA / ŽEŠĆA POMETNJA U PENTAGONU: Rusi imaju tehnologiju koja „tomahavke“ dok lete uzima pod svoju kontrolu, i vraća ih prema onima koji su ih lansirali..!?

ŽEŠĆA POMETNJA U PENTAGONU: Rusi imaju tehnologiju koja „tomahavke“ dok lete uzima pod svoju kontrolu, i vraća ih prema onima koji su ih lansirali..!?

Čuvene američke krstareće rakete „Tomahavk“, na kojima se proteklih godina u dobroj meri držala vojna dominacija SAD, po svemu sudeći odlaze u prevremenu penziju. Zbog Rusije i njene uloge u sirijskom ratu.

U Vašingtonu je – mada se to još tako ne predstavlja i ne priznaje otvoreno – ocenjeno da više ne zadovoljavaju „najviše zahteve“ i da treba da ustupe mesto savremenijim tipovima krstarećih raketa.

U budžetu američke ratne mornarice za 2019-tu za „Tomahavke“ faktički više nema mesta. Čak se ukazuje da su savremena sredstva PVO, protivraketne odbrane i radioelektronska u prevelikoj meri smanjila efikasnost „Tomahavka“.

Specijalizovano onlajn izdanje Defense One prenosi da je pozicije „Tomahavka“ najviše potkopala pojava ruskih zenitnih raketnih sistema S-400 i da se SAD okreću usavršavanju svoje protiv brodske rakete velikog dometa AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) i rakete NGLAW (Next Generation Land Attack Weapon) za unitavanje ciljeva na zemlji.

Te rakete, kako navodi, treba da uđu u upotrebu do 2030-te.

Serijska proizvodnja „Tomahavka“ počela je 1983-će, a glavna namena im je bila razaranje protivničkih vojnih baza, aerodroma, sistema PVO, elektrocentrala i komandnih punktova.

Prva njihova masovna primena bila je u operaciji „Pustinjska oluja“, odnosno – američkoj agresiji na Irak. Tada je bilo lansirano oko 300 tih raketa, a navodno je najmanje 85 odsto stiglo do cilja.

U periodu koji je usledio, Amerikanci su upotrebili još oko 2.500 tih krstarećih raketa. Toliko još navodno imaju u skladištima.

Pentagon je „Tomahavke“ koristilo u aprilu prošle godine za raketiranje sirijskog vojnog aerodroma „Šajrat“. Međutim, sa tog aerodroma su već kroz dan-dva opet počeli da uzleću sirijski vojni avioni.

Polovinom ovog aprila, Amerikanci i njihovi saveznici su na Siriju ispalili 103 krstareće rakete, ali je 46 bilo oboreno, a dve koje nisu eksplodirale bile su dostavljene u Moskvu.

Nije isključeno da jedna od tih raketa nije bila „Tomahavk“ već od onih koje Pentagon smatra perspektivnim i naslednicama „Tomahavka“.

Bivši zamenik komandanta jedinica PVO ruskih Kopnenih snaga – general Aleksandar Luzan – smatra da je odluka o penzionisanju „Tomahavka“ doneta upravo zbog neuspeha u Siriji. Pogotovo što su mnoge američke krstareće rakete bile uništene dok su se približavale cilju.

Luzan tvrdi da „Tomahavk“ uopšte nije zastareo i ukazuje da Amerikanci u svojoj koncepciji Munjevitog globalnog udara – računaju upravo sa takvim raketama.

On ukazuje da su AGM-158C LRASM i NGLAW u suštini „Tomahavci“ samo sa usavršenim sistemom za navođenje na cilj.

Sa Luzanom se u dobroj meri ne slaže član Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov:

„Te krstareće rakete su sada zastarele, let na malim visinama više ne spasava od obaranja sredstvima PVO. „Tomahavci“ nemaju samonavodeću glavu za velike daljine na jasne velike zone, a pošto su prinuđene da manevrišu kad su u dometu tuđe PVO – moguće ih je oboriti. Te rakete su bile ubitačne pre 35 godina kada ruska flota nije imala sisteme poput „Kortika“ i njemu sličnih protiv kojih su „Tomahavci“ danas neefikasni“.

Luzan je uveren da će ruski raketni sistem Buk-M2 još 20 godina biti „otrov“ za sve tipove američkih krstarećih raketa koje budu letele na malim visinama.

Postoji – moguće je – i skriveni razlog prevremenog penzionisanja „Tomahavka“. O njemu javno i otvoreno ne govore ni Rusi ni Amerikanci. Iz različitih razloga.

U Pentagonu, prema nekim izvorima, zaziru da će Rusi tako „snimiti“ njihova rešenja i tehnologije ugrađene u „Tomahavke“ i pominjanu drugu moderniju krstareću rakete da će njihova PVO i PRO protiv njih postati još uspešnija. Ali, ni to, izgleda, nije glavna pokretačka poluga.

U Pentagonu podozrevaju da bi ruski stručnjaci mogli naučiti kako da američke „pametne i lepe rakete“ (izraz Donalda Trampa) uzimaju dok lete pod svoju kontrolu i da ih vraćaju prema onima koji su ih lansirali.

(Fakti)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …