Home / AKTUELNO / KAPITULIRALI: Eu posle 6 godina blokade i uništenja „Južnog toka“ morali da se dogovore sa Gaspromom.. Evo o čemu je reč…

KAPITULIRALI: Eu posle 6 godina blokade i uništenja „Južnog toka“ morali da se dogovore sa Gaspromom.. Evo o čemu je reč…

Evropska komisija saopštila je da je okončala antimonopolsku istragu protiv ruskog gasnog giganta Gasproma, koja je trajala skoro šest godina.

Gasprom je postigao dogovor sa antimonopolskim regulatorima EU o reformi svoje cenovne strukture, a takođe se obavezao da će prestati da koristi dominantnu poziciju na tržištima zemalja EU kako bi zadobio kontrolu nad gasnom infrastrukturom, saopštila je Evropska komisija.

Prema postignutoj nagodbi, Gasprom je pristao na promenu načina na koji je do sada dogovarao cene gasa sa zemljama u centralnoj i istočnoj Evropi, u nastojanju da stvori konkurentnije tržište. Klijenti će sada imati pravo da zahtevaju reviziju cena ukoliko veruju da Gaspromu plaćaju više cene nego zapadnoevropskim gasnim čvorištima. Ukoliko se dogovor u vezi s tim ne postigne za 120 dana, onda će arbitar, kog nadzire EU, “odrediti konkurentnu cenu gasa”, navodi se u nagodbi.

Gasprom je, takođe, saopštio da neće tražiti odštetu od Bugarske za okončanje projekta Južni tok, što je deo antimonopolske nagodbe sa EK.

Ruska kompanija je odustala i od klauzule kojom se ograničava mogućnost kupaca da dalje prodaju gas i pristala je na stvaranje uslova za veći priliv gasa do baltičkih zemalja i Bugarske.

Ukoliko Gasprom prekrši neko od datih obećanja, EU može da kompaniju kazni u iznosu koji je ekvivalentan udelu od 10 odsto njenog globalnog obrta.

Evropska komesarka za zaštitu klonkurencije Maragaret Vestager rekla je da će odluka EK o Gaspormu otkloniti barijere za slobodan protok gasa u Evropu.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …