Home / TEMA DANA / ŽESTOK SUDAR RUSIJE I SAD U SREDNJOJ AZIJI: Skovan plan za odsecanje Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Uzbekistana i Tadžikistana od Rusije..

ŽESTOK SUDAR RUSIJE I SAD U SREDNJOJ AZIJI: Skovan plan za odsecanje Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Uzbekistana i Tadžikistana od Rusije..

rusija- protesti 7Državni sekretar Sjedinjenih država, Džon Keri ima zakazan sastanak sa Ministrima spoljnih poslova srednjeazijskih država: Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Uzbekistana i Tadžikistana.

Format 5+1 je napravljen septembra 2015. godine tokom sastanka u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN. Razlog stvaranja ovog formata je, kako se navodi, “omogućavanje zajedničkog odgovora na bezbednosna, i pitanja ekonomskog razvoja.”

U stvari, Sjedinjene države su zabrinutije zbog ruskog i kineskog uticaja u regionu, zbog napretka integracionih projekata (EAEC) i jačanja Šangajske organizacije za saradnju.

Ovaj novi format ukazuje na dalji interes Sjedinjenih dćrava za Srednju Aziju. Već duže vreme su Srednja Azija i sused, Avganistan, jedno od glavnih regiona na kojima se igra “Velika igra”, ili, geopolitička sučeljavanja između britanske i ruske imperije.

Nakon što je Velika Britanija prestala da bude talasokratska sila i predala svoju moć Sjedinjenim državama, one su postale glavni igra protiv Rusije u tom regionu. Rusiji, kao i ranije Srednja Azija treba kako bi napredovala južno ka Iranu, Pakistanu i Indiji.

Cilj nije samo “izalazak na topla mora” Indijskog okeana i Persijskog zaliva, koji su važni iz globalne geostrateške perspektive, već i jačanje meridijalnih ekonomskih veza, uključujući i energetske projekte. Prvo i pre svega, ovo se tiče gasovoda i naftovoda ka Indiji i Pakistanu. Sjedinjene države traže način da spreče rusko napredovanje ka jugu i zapadu (Kini).

Sredinom dvehiljaditih, Frederik Star, osnivač Američkog instituta za Srednju Aziju i Kavkaz na univerzitetu Džon Hopkins, je predložio ideju Velike Centralne Azije. U prošireni region, uključen je i Avganistan, delovi Indije, Zapadna Kina, Iran i Pakistan. Star je, takođe, predložio i koncept Novog Puta svile, koji bi značio integraciju regiona pod pokroviteljstvom Sjedinjenih država.

Novi put svile je 2011. godine godine postao zvanična doktrina Sjedinjenih država u vezi sa Srednjom Azijom. U geopolitičkom smislu, ovo podrazumeva odvajanje regiona od Rusije, u najširem mogućem smislu, a time i zaustavljanje sih ruskih projekata integracije.

Ovaj sastanak nije ništa drugo do interakcija u formatu Novog puta svile o kome će razgovarati Ministri spoljnih poslova Centralne Azije i Državnog sekretara Sjedinjenih država.

(Katehon)

Check Also

LEGIJA U INTERVJUU: „PERIŠIĆ SE PRODAO ZA KILO JAGNJETINE, DRAŽE MI JE DA BUDEM UBICA, NEGO IZDAJNIK SVOG NARODA“

Milorad Ulemek, koji je osuđen na višegodišnju robiju zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, udario je …