Home / ZANIMLJIVOSTI / Ako Bog postoji, nalazi se u OVOJ tački svetlosti! (FOTO)

Ako Bog postoji, nalazi se u OVOJ tački svetlosti! (FOTO)

Ovaj tekst nema veze sa religijom, ali će hrišćanima koji veruju u trojediničnost Boga verovatno biti interesantno da čuju da se centar naše galaksije sastoji iz tri dela koji se međusobno prožimaju

svemirGalaktički centar galaksije Mlečnog puta, levo meteor. Foto: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory

Galaktičkim centrom u nauci se naziva rotacioni centar Mlečnog puta koji se nalazi na razdaljini od 25-28.000 svetlosnih godina u odnosu na Zemlju, u pravcu sazvežđa Strelca, Zmijonoše i Škorpije, dakle, tamo gde je Mlečni put najblistaviji.

Zbog međuzvezdane prašine vrlo je teško posmatrati šta se zapravo nalazi u toj tački univerzuma oko koje se okreće čitav Sunčev sistem, pa tako i naša matična planeta koja se okreće oko centra tog solarnog sistema – zvezde koju zovemo Sunce.

Međutim, naučnici su srećom ljudi izuzetne pameti i inteligencije, i znanja, pa su pronašli načine da zaobiđu sve prepreke koje stoje pred čovekom i istinom o onome što nas okružuje, u ovom slučaju, kosmosom.

Ustanovljeno je da u samom centru Mlečnog puta leži nešto što su oni nazvali Strelac A, a što je zapravo složeni radio-izvor koji u svim pravcima, pa tako i ka nama, odašilje radio, infracrvene i X-zrake.

Hrišćanima koji veruju u trojediničnost Boga će biti interesantno da čuju da se ova srž naše galaksije sastoji iz tri dela: ostataka supernove koju zovu Strelac A Istok, spiralne strukture koju zovu Strelac A Zapad i veoma svetlog kompaktnog radio-izvora u centru spirale koju zovu Strelac A*. Sva tri elementa se međusobno preklapaju: prvi je najveći, drugi je van centra ali unutar prvog, a treći u centru drugog.

(Istini za volju, naslov ovog teksta, takav kakvim smo vam ga dali, izabran je samo da bi privukao pažnju i rasejao znanje o nečemo što vas možda ne bi interesovalo, i ako je vanredno zanimljivo i važno. Tako da se više nećemo doticati religije.)

Kompozitna fotografija galaktičkog centra Mlečnog puta. Foto: Wikimedia Commons/NASA/JPL-Caltech/ESA/CXC/STScIKompozitna fotografija galaktičkog centra Mlečnog puta. Foto: Wikimedia Commons/NASA/JPL-Caltech/ESA/CXC/STScI

Strelac A*, dakle svetli kompaktni radio-izvor u centru spirale, koincidira sa supermasivnom crnom rupom koja se nalazi u strogom centru Mlečnog puta. Srastanje gasa u crnoj rupi, koja je previše mala da bi se videla našim instrumentima, verovatno uključuje disk koji se vrti oko nje čime se oslobađa energija koja napaja radio-izvor.

Ako vas zbunjuje to što se crna rupa u centru naše galaksije naziva supermasivnom, a ujedno i malom, da razjasnimo: crna rupa se naziva supermasivnom zbog toga što je njena masa u rasponu od milion do milijarde mase Sunca, na malom prostoru koji se zove singularitet.

Masa crne rupe u Mlečnom putu je 4,31 milion puta veća od mase Sunca, a prečnika je oko dvadesetak miliona kilometara (poređenja radi, radijus Zemljine orbite oko Sunca je oko 150 miliona kilometara). Inače, supermasivna crna rupa se nalazi u centru svake nama poznate galaksije.

Umetnički prikaz supermasivne crne rupe u galaktičkom centru Mlečnog puta. Foto: Wikimedia Commons/ESO/L. CalçadaUmetnički prikaz supermasivne crne rupe u galaktičkom centru Mlečnog puta. Foto: Wikimedia Commons/ESO/L. Calçada

Naučnici iz Instituta za vanzemaljsku fiziku “Maks Plank” u okolini Minhena, koristeći se teleskopom u Čileu, potvrdili su njeno postojanje, zbog čega su pobrali brojne nagrade.

Centralni parsek (jedinica dužine kojom se mere astronomske udaljenosti van Sunčevog sistema; jedan parsek je dužina od oko 3,26 svetlosnih godina, što vam dođe 31 bilion kilometara) oko Strelca A* sadrži na hiljade zvezda, među kojima ima i stotinak masivnih.

Izgleda da su pre nekoliko miliona godina formirale jedinstvenu zvezdanu formaciju što je zbunilo naučnike jer nisu očekivali tako “mlade” zvezde u centru galaksije.

Međutim, pored “paradoksa mladosti” postoji i “zagonetka starosti” budući da rame uz rame sa njima ima i mnogo starih zvezda.

Ne sumnjamo da će nauka naći odgovor. Dok se to ne desi, a možda i nakon što se to desi, imamo religije koje će u jednom trenutku nesumnjivo izaći iz učmalosti, aktivirati se i pružiti teološka objašnjenja astronomskih zagonetki. Ako ne, onda će se pojaviti neka nova religija koja će to uraditi umesto postojećih.

(K. H.)

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …