Home / ZANIMLJIVOSTI / Ako vam pukne plastika na pasošu, očekuje vas pravi pakao!

Ako vam pukne plastika na pasošu, očekuje vas pravi pakao!

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Sve više građana se žali da im se prva stranica biometrijskog pasoša doslovce polomila prilikom nošenja. Zbog izuzetno tankog dela plastične stranice, mnogi moraju da vade novi dokument što ih, pored ponovnog vađenja papira, dodatno košta 3.600 dinara, a može im napraviti i neprijatnosti prilikom povratka u zemlju.

Upravo ta polikarbonatna stranica, koja ima integrisan čip sa antenom, nosilac je biografskog i biometrijskog indentiteta građanina jer sadrži lične podatke upisane i u čip.

– Drugaru se nasred koncerta Fear Factory-ja desilo da mu nema pasoša u džepu.

Nađe ga on posle, svog izgaženog, sa slomljenim tim plastičnim delom. Srećom, uspeo je da se vrati sa nama posle tog festivala, a mogli su da ga ne puste na granici – kaže Laza iz Zrenjanina.

Zakonom o putnim ispravama svako ko poseduje pasoš, čak iako mu nije istekao, ima pravo da traži novi, između ostalog i u slučaju ako je došlo do oštećenja putne isprave zbog čega ne može da služi svojoj svrsi.

– Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje nove putne isprave, bez obzira na razlog izdavanja, potrebno je priložiti na uvid važeću ličnu kartu RS i prethodnu putnu ispravu, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje novog pasoša Republike Srbije, u iznosu od 3.600 dinara (3.000 dinara za obrazac pasoša i 600 dinara za troškove izrade pasoša), a izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu samo ako je došlo do promene u ličnim podacima, s tim da stranka može dati saglasnost da nadležni organ po službenoj dužnosti u postupku izdavanja pasoša, u tom slučaju, pribavi podatke iz matičnih evidencija – kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Ima rešenja i ako vam pukne u inostranstvu

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su odranije primetili da se u određenom broju slučajeva javljaju problemi s oštećenjem polikarbonatne strane pasoša, kao i da su se takve neprijatnosti događale našim građanima u inostranstvu.

– U slučaju da ste oštetili pasoš dok ste u stranoj zemlji, možete da se obratite najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništu Republike Srbije i podnesete zahtev za izdavanje novog srpskog biometrijskog pasoša ili putnog lista radi povratka u Srbiju, gde onda kasnije možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša.

Zahtev podnosite u policijskoj upravi ili stanici Ministarstva unutrašnjih poslova, po mestu prijavljenog prebivališta ili boravišta – navode u MUP-u.

Pojedine države traže ponovno vađenje viza

Mnogi su se zapitali šta da rade sa izdatim vizama koje stoje u oštećenom pasošu. Odgovor se, od ambasade do ambasade, razlikuje.

U slučaju podnošenja zahteva za izdavanje novog pasoša, a u slučaju oštećenja prethodnog, prethodni pasoš se poništava na propisan način prilikom preuzimanja novog pasoša.

Na zahtev, može biti vraćen njegovom vlasniku, radi daljeg rešavanja pitanja korišćenja vize, unete u taj pasoš, a što je u nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava država koje su vizu izdale – objašnjavaju u ministarstvu.

Čini se da je najgore onima koji su dobili vizu za Sjedinjene Američke Države jer stara viza ne može da se prebaci u novi pasoš, već mora da se vadi nova, a to “zadovoljstvo” košta 150 dolara i zahteva mnogo papira.

(S.V. / [email protected])

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …