Home / ZANIMLJIVOSTI / Ako vam stan ili kuća nisu osveštani, nalazite se u opasnosti, evo zašto…

Ako vam stan ili kuća nisu osveštani, nalazite se u opasnosti, evo zašto…

pop- svestenik- kandilo

Najbitnije obeležje jednog hrišćanskog i pravoslavnog doma, pre svega, jeste da je dom osveštan. Kada se jedna kuća ili stan sagradi, okreči, ulepša, kada se nameste stvari i kada u njemu pravoslavna porodica započne život, potrebno je izvršiti osveštavanje doma.

Svaki hrišćanin kada započne gradnju kuće, treba pozvati sveštenika koji će da osvešta temelje. On samim tim poziva Gospoda u pomoć.

Kada se porodica useli u kuću, opet se zove sveštenik i izgovara se molitva za blagodat svih ukućana – rekao nam je otac Jova.

Osveštavanje obavlja parohijski sveštenik. Obično se to radi pre podne, ali može u svako doba dana.
Ovaj čin je spojen sa svečanim ručkom, pa ga treba obavljati u mrsnim danima. Ako se osveštavanje obavlja u postu, obavezno je spremiti posnu hranu.

U nekim krajevima se na osveštavanje kuće obavezno poziva i kum.

Na stolu u najsvečanijoj prostoriji gde su ikone, postavi se sto pokriven stolnjakom, a na stolu stoje sveća, kadionica, tamjan, činija sa vodom za osveštavanje, bosiljak, jedna posuda sa malo brašna, jedna čaša ulja, četiri male svećice koje se na pale i lepe na zidove kuće i jedan mali štapić, na vrhu obavijen vatom, za pomazivanje zidova osveštanim uljem.

Kada se krstimo mi dobijemo anđela čuvara, a tako je i kada se dom osvešta.

– Neće se kuća srušiti ako se ne osvešta, ali porodica tada nema Božiji blagoslov i ostaju nezaštićeni od delovanja demona – dodao je otac Jova.

U molitvama na osvećenju, sveštenik se moli za napredak doma, za zdravlje i sreću ukućana, naročito dece, za slogu, za ljubav, razumevanje među ukućanima i za svako dobro koje hrišćani mole od Boga.

(K.B – [email protected])

 

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …