Home / ZANIMLJIVOSTI / Ako vas ova zmija ujede, krvarićete iz svake rupe na telu! (FOTO)

Ako vas ova zmija ujede, krvarićete iz svake rupe na telu! (FOTO)

otrovna-zmijaFoto: Wikipedia/Andynct

Otrov ove zmije može da ubije čoveka za samo jedan dan. Nekad umiranje potraje i do 5 dana, što je još strašnija tragedija

Najopasnije zmije ne izgledaju uvek i najstrašnije, a pravi dokaz za to je i malo, brzo i okretno stvorenje čiji je otrov veliki udarac za organizam. Dispholidus typhus je stidljivo biće koje nije agresivno, ali ga je izuzetno teško naći u podsaharskoj Africi. Međutim, sve te činjenice su dovele do zastrašujuće reputacije koju ova zmija ima među ljudima.

Ove životinje provode većinu svog vremena na drveću u različitim sredinama, od primorskih sredina do savana. Još jedna od karakteristika je i seksualni dimorfizam, što znači da se mužjaci i ženke poprilično razlikuju po svojim morfološkim osobinama. Ženke su obično braon, dok su mužjaci jarkih boja, od žute i zelene do roze.

Izuzetno velike oči se nalaze na glavi ovih zmija, a zeleni tonovi na koži mladunaca ne treba da vas zavaraju. Mnogo godina se verovalo u to da je ova vrsta bezopasna, ali svetski poznati herpetologist Karl P.

5004Foto: Wikipedia/William Warby

Šmidt je, na teži način, saznao da se ipak radi o opasnim bićima. Ova zmija je 1957. godine ugrizla za palac, a on je nastavio normalno da živi ne očekujući tragediju koja je usledila.

On je za samo jedan dan umro od respiratornih problema i izliva krvi na mozgu, što je izazavalo mnoge istraživače da se bave ispitivanjem otrova ove zmije. Veliki zubi u zadnjem delu usta, omogućavaju im da ih otvore čak i do 170 stepeni, i da na taj način ubrizga svoj opasan otrov.

Hemotokin uništava krva zrnca, remeti proces zgrušavanja i izaziva degeneraciju tkiva i organa. Krvarenje je obilno i strašno, čak može i da uzrokuje da žrtva poplavi od nedostatka krvi. Nekad se dešava da osoba umire i do 5 dana od stravičnih posledica ovog ugriza.

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …