Home / ZANIMLJIVOSTI / AMERIKANAC NATERAO AUSTRALIJSKI UNIVERZITET DA UKLONI STRAŠNE UVREDE PREMA SRBIMA (VIDEO)

AMERIKANAC NATERAO AUSTRALIJSKI UNIVERZITET DA UKLONI STRAŠNE UVREDE PREMA SRBIMA (VIDEO)

Američki bloger i jutjuber Čarls Kater naterao je australijski Univerzitet Viktorija da ukloni lekcije i napise koji su sadržali strašne uvrede prema Srbima.

Kater, koji trenutno živi u Novom Sadu, objavio je prvo video o veoma uvredljivom tekstu koji Srbe kao naciju prikazuje kao zločince. On je rekao kako je dobio mejlove više ljudi iz Australije koji studiraju na Viktorija univerzitetu, a primetili su spornu lekciju.

U lekciji na smeru za krivično pravo koju je napisao filozof Ričard Rorti naveden je citat američkog novinara Dejvida Rifa, koji je za „Njujorker“ izveštavao iz rata u Bosni.

U članku pod nazivom „Ko su ljudi“, navedeno je sledeće:

„Za Srbe, muslimani više nisu ljudi. Muslimanski zatvorenici leže na zemlji u redovima, čekaju ispitivanje, dovezao ih je srpski stražar u kombiju… Musliman iz Bosanskog Petrovca nateran je da odgrize penis svog sunarodnika muslimana. Ako kažete da taj čovek nije čovek, ali on izgleda isto kao vi, i jedini način da identifikujete tog đavola je da ga naterate da spusti pantalone – muslimanski muškarci su obrezani, a srpski nisu – to je samo kratak korak do toga da mu odsečete penis“.

Deo teksta pun predrasuda, koji ceo jedan narod navodi kao ratne zločince, a druge kvalifikuje kao žrtve, što je u potpunoj suprotnosti sa krivičnim pravom na kom se izučava, zasmetao je mnogima.

Tako je krenula združena akcija profesora, studenata i drugih koje je Kater svojim videom alarmirao.

On je pozvao svoje pratioce, a ima ih 48.000 na Jutjubu, da pošalju žalbe australijskom univerzitetu.

Samo 24 časa kasnije, univerzitet je pod pritiskom uklonio sporne optužbe i obavestio Katera mejlom o tome.

Kako su naveli, sadržaj lekcije je proveren i posle toga ona je uklonjena sa sajta.

„Taj sadržaj ni na koji način ne odražava stav Viktorija univerziteta i izvinjavamo se svima za bol koji je izazvao“, navodi se u dopisu univerziteta Viktorija koji je stigao američkom jutjuberu.

Pogledajte video:

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …