Home / ZANIMLJIVOSTI / Bosanac spavao u kontejneru da bi medvedi živeli u njegovoj kući: Čuva ih 10 godina i potrošio je skoro 77.000 evra na njih (VIDEO)

Bosanac spavao u kontejneru da bi medvedi živeli u njegovoj kući: Čuva ih 10 godina i potrošio je skoro 77.000 evra na njih (VIDEO)

500Ovih dana navršava se punih deset godina otkako je Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja udomio dva medvedića kojima je majka poginula nagazivši na minu u Sebešiću. Emin je Laku i Gvidu othranio, a postali su i svojevrsna atrakcija ne samo u srednjoj Bosni.

Kuću ustupio medvedima

Gvido je sada visok dva i po metra i težak preko 400 kilograma dok je Laka nešto manji i lakši.

– Laka je bio bolestan kada sam ga kupio. Odveo sam ga kod pedijatra da ga pregleda. Kupio sam mu pempas pelene i spavao je sa mnom u krevetu punih osam meseci. Naravno ozdravio je i sada je u odličnoj formi.

Za ovih deset godina potrošio sam na njih oko 76.700 evra jer oni moraju da imaju kvalitetnu hranu makar ja gladovao. Jedu kukuruz, pšenicu, jabuke, kruške, ribu..Vrlo kvalitetnu hranu. Toliko ih volim da sam ja do prošle zime spavao u kontejneru, a njima sam dao kompletnu kuću – rekao je u razgovoru za Anadoliju.

Međutim, navodi, ove zime bile su niske temperature pa je napustio kontejner i preselio u vikendicu odakle, kaže, ima i bolji pogled na svoj azil.

– Tri godine sam vodio pravnu bitku sa državom jer su hteli da ih uspavaju i pobedio sam – govori Emin.

Emin ima u svom azilu i napuštenih pasa, mačaka i jednog sokola. Kuja Dila stigla je ranjena u njegov azil nakon što je nagazila na zamku za divljač.

– Stigla je kod mene, a noga joj visila samo na kožici. Odrezao sam kožicu, otišao kod veterinara, kupio kreme i mazao. Sada je dobro. Što sam drugo mogao? Veoma me voli Dila. Ovde je i još jedna mala kuja koju je neko stavio u kartonsku kutiju i pustio niz reku Bistricu.

Ona je cvilila, a ja sam po zimi ušao u vodu do pojasa da je spasim. Evo je živa i zdrava. Niko se ne može približiti mojoj vikendici, a da mi ona ne javi – kaže Emin.

Za deset godina potrošio 76.700 evra na ljubimce

Sokola je, navodi, donela Admira iz Udruženja za zaštitu životinja iz Bugojna pre četiri godine.

– Neko ga je ranio. Krilo mu je bilo polomljeno, a ostao je i bez kandži. Dakle, ne može da lovi. Preuzeo sam ga i hranim ga.

Svaki dan on pojede najmanje po jedan batak od kokoške. Kada sam pravio računicu o uloženom novcu za ovih deset godina ispalo je da sam potrošio na medvede i pse oko 76.700 evra. Mogao sam uhraniti deset najboljih bikova. Hraniću ih dok mogu – naveo je Emin.

Dao je i predlog za gradove i tržne centre u BiH. Kaže, neka naprave azil ili zoološki vrt pa neka ih smeste da budu atrakcija.

– Mnoga deca, a i odrasli nisu nikada videli medveda. Eto prilike da vide. S obzirom da veliki tržni centri imaju i svoje kuhinje, velika količina hrane se i baca.

To bi medvedima dobro došlo. Jer oni više ne mogu u šumu, u prirodu. Naučeni su da se neko brine o njima – kaže Emin za Anadoliju (AA).

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …