Home / ZANIMLJIVOSTI / ČUDOVIŠTE KOJE NAJAVLJUJE ZEMLJOTRES: Isplivalo na obalu jedne zemlje, pa misteriozno nestalo (VIDEO)

ČUDOVIŠTE KOJE NAJAVLJUJE ZEMLJOTRES: Isplivalo na obalu jedne zemlje, pa misteriozno nestalo (VIDEO)

novi-zeland-ribaPretpostavlja se da žive na dubini od 1.000 metara, ali ponekad isplivaju na površinu da bi došle do hrane. Retki video-snimci ovih riba pokazuju da plivaju vertikalno, s glavom okrenutom prema površini kako bi bolje videle plen

Riba pojas, čiji latinski naziv glasi Regalecus glesne, jedan od istinskih džinova morskih dubina, o kome naučnici začuđujuće malo znaju, nedavno je otkriven na obali mora u Aramoani, na Novom Zelandu.

Duga je tri metra i spada među “sitnije” primerke svoje vrste, koja može da naraste do 11 metara. Ta činjenica, međutim, nije umanjila oduševljenje direktora Službe za zaštitu životne sredine Dejvida Ajgnua, koji kaže da tokom osam godina rada u ovoj oblasti nikada nije video ništa slično.

Stručnjaci Muzeja Otago uzeli su uzorke ribe, koju zbog veličine nisu mogli celu da sačuvaju. Izvadili su joj reproduktivne organe, jetru i deo mišićnog tkiva radi genetske analize.

Legenda kaže da ova riba najavljuje zemljotres, a misteriju produbljuje činjenica da je nestala jedan dan nakon što je otkrivena. Stručnjaci, međutim, pretpostavljaju da ju je odnela plima, jer joj je meso želatinasto i ne preporučuje se za ishranu.

Pretpostavlja se da žive na dubini od 1.000 metara, ali ponekad isplivaju na površinu da bi došle do hrane. Retki video-snimci ovih riba pokazuju da plivaju vertikalno, s glavom okrenutom prema površini, što im, kako se veruje, omogućava da bolje vide plen (sitne ribe i sipe) koji osvetljavaju sunčevi zraci.

Ovi morski džinovi imaju bizarnu sklonost da amputiraju vlastite delove tela, što se događa više puta u njihovom životu i ne utiče na njihove vitalne organe. Oni, međutim, ne odgrizu rep, već ga odbace poput nekih vrsta guštera.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs / Izvor: canadajournal.net)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …