Home / ZANIMLJIVOSTI / DANAS JE MARKOVDAN: I evo zašto je VAŽNO na ovaj dan OBAVEZNO DA ODSPAVATE!

DANAS JE MARKOVDAN: I evo zašto je VAŽNO na ovaj dan OBAVEZNO DA ODSPAVATE!

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan.
ikona-sveti-markoSrpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra koji je u svojoj poslanici, Marka nazvao svojim duhovnim sinom.

Kad je Marko bio sa Petrom u Rimu, zamoliše ga vernici da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov život i čudesa.

Marko je napisao Sveto jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito, i tada Marka postavio za episkopa i propovednika u Misiru.

Misir je u to vreme bio u mraku neznaboštva, gatarstva i idolopoklonstva, ali je Marko uz pomoćbožju posejao seme hrišćanstva po Liviji, Amonikiji i Pentapolju.

Iz Pentapolja došao je Marko u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i đakone, te i ovde učvrstio hrišćanstvo.

Svoje propovedi potkrepljivao je mnogim čudesima i dobrim delima.

Bežao je od progona u Pentapolj, a potom ponovo u Aleksandriju. Neznabošci su tada uhvatili Marka i uz silne pogrde vukli ga ulicama Aleksandrije.

Sav ranjav i krvav dospeo je u tamnicu gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Gospod Isus krepeći ga rečima: “Mir tebi Marko, jevanđeliste moj!” Marko ja odgovorio:”Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste!”

Sutradan su ponovo počeli da ga muče, ali on je izdahnuo i otišao u bolji svet.

Beseda kaže:

“U ovom svetu neprestanog pokreta i neprestanih promena, čovek hteo ne hteo mora biti zaposlen, bilo dobrim bilo zlim delovanjem. Lenjiv čovek nije nezaposlen: on je vredni poslenik đavola.

Lenjo telo i lenja duša najpodesnija je njiva za đavolsko oranje i sejanje.”

U narodu se Markovdan svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima.

Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

(Telegraf.rs)

Check Also

SNIMAK KOJI SE PO ARAPSKIM ZEMLJAMA ŠIRI BRZINOM SVETLOSTI: PUTIN IH „KUPIO“ SAMO JEDNIM POTEZOM (VIDEO)

Kako se na snimku vidi, ruski predsednik je prolazeći kraj palestinske počasne garde primetio kapu …