Home / ZANIMLJIVOSTI / DANAS JE ZELENI ČETVRTAK: Svaki je baksuzan sem ovog! Danas se ovo obavezno počinje..

DANAS JE ZELENI ČETVRTAK: Svaki je baksuzan sem ovog! Danas se ovo obavezno počinje..

cudotvorna-ikona

U Svetloj nedelji posle Vaskrsa današnji dan u narodu zove se Zeleni četvrtak.

To je jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice koje su naši stari praznovali moleći se Bogu da grad i nevreme ne unište letinu.

Do Drugog svetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke – zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezali u jaram. Štaviše, tog dana stoku nisu ni uprezali u kola.

U Srbiji, čiji se krajevi razlikuju po šarolikim verovanjima i običajima, ovaj dan obeležava se na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki su nažalost vremenom netragom nestali.

Inače, Bela, Svetla ili Vaskršnja nedelja smatra se neprekidnim danom Vaskrsa. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs.

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan – svi osim ovog! Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim.

Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, kakakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao beli ili zeleni četvrtak i na njega se nije radilo.

(Kurir.rs/EPK/Wikipedia)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …