Home / ZANIMLJIVOSTI / DELUJE NESTVARNO: Ovo je NAJSREĆNIJA zemlja na svetu, KORUPCIJE nema, BESPLATNO se školuju, ŽIVE preko 80 GODINA!

DELUJE NESTVARNO: Ovo je NAJSREĆNIJA zemlja na svetu, KORUPCIJE nema, BESPLATNO se školuju, ŽIVE preko 80 GODINA!

Norveska

Najsrećnija država na svetu, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, je Norveška. A na prvo mesto smestili su je poverenje stanovnika u vladu, društvena podrška i dug život.

Za izveštaj o Najsrećnijim nacijama analizira se nekoliko faktora, među kojima je i BDP, prosečni životni vek i sloboda. Prema odgovorima svojih stanovnika, Norveška je prva od 156 zemalja koje su učestvovale u analizi.

Prosečni životni vek u Norveškoj je 80 godina, politička korupcija je retka, a BDP iznosi preko 56.500 evra po stanovniku. Obrazovanje je besplatno, a ova zemlja ima i najveći procenat pismenosti svojih odraslih stanovnika u svetu.

Strategija i briga za ljude vidljiva je na svakom koraku. Norveška je jedna od država najbogatijih naftom, ali i tu se stvari odvijaju mimo svetskih trendova.

Kako Bloomberg piše, Norvežani su odlučili da pametno i s dozom crpe naftu, a da zaradu investiraju u budućnost, umesto da je „jednokratno“ ulože u dnevne, tekuće probleme, pa se tako izdvaja od ostalih resursima bogatih država.

Sve to moguće je zahvaljujući veri u politiku, međusobnom poverenju i zajedničkom cilju, a o stanju svesti Norvežana dovoljno govore podaci da su donirali milijardu dolara za spas Amazona i da su kontroverze oko granice sa susedima Fincima rešili tako što su im za 100. godišnjicu nezavisnosti poklonili „planinu“.

(Izvor: stil.kurir.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …