Home / ZANIMLJIVOSTI / DEVOJČICE MORAJU DA SE UDAJU ZA MNOGO STARIJE MUŠKARCE: A onda umiru na porođaju! (FOTO)

DEVOJČICE MORAJU DA SE UDAJU ZA MNOGO STARIJE MUŠKARCE: A onda umiru na porođaju! (FOTO)

decija-vencanjaDevojčice koje zatrudne pre 20. godine imaju duplo veći rizik od umiranja u trudnoći

Nasoin Akhter, iz pokrajine Manikganj iz Bangladeša, mora da obavi sve pripreme za svoje venčanje. Nasoin ima 15 godina, a udaje se za 32-dvogodišnjeg muškarca.

U junu ove godine jedna od organizacija za ljudska prava objavila je kritički izveštaj o dečjem braku u Bangladešu. Ovo je zemlja sa najvišom stopom dečjeg braka na svetu, sa 29% devojčica koje se udaju pre 15. godine i 65% devojčica koje to čine pre 18. godine.

5004Većina mladih nevesta napušta školu. Devojke koje zatrudne između 15. i 20. godine verovatnije će umreti na porođaju ili imati nekih poteškoća, od devojaka koje zatrudne posle dvadesete. Devojčice koje zatrudne pre 15. godine imaju pet puta više šanse da umru pri porođaju ili da trudnoća nosi mnoge komplikacije.

Istraživanja navode da su dobne razlike u braku važni preduslovi za sprečavanje zlostavljanja ili nasilja. Ženama nije potreban “preveliki miraz” a ekonomski doprinosi žena u braku su zanemarljivi, te se njihovo napuštanje školovanja podstiče.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs/aol.com)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …