Home / ZANIMLJIVOSTI / DOBRO JE POGLEDAJTE: Ova novčanica ima KATASTROFALNU GREŠKU zbog koje se cela SRBIJA SMEJE!

DOBRO JE POGLEDAJTE: Ova novčanica ima KATASTROFALNU GREŠKU zbog koje se cela SRBIJA SMEJE!

novac-tito

Istorija će ovu novčanicu zauvek pamtiti.

Jugoslovenski dinar bila je valuta koja se počela da se koristi u Kraljevini SHS od 1920., a onda se koristila u Kraljevini Jugoslaviji, socijalističkoj Jugoslaviji, pa u Saveznoj republici Jugoslaviji.

Imena države su se menjala, ali ne i dinar, koji je stekao kultni status, a prestao je da bude „jugoslovenski“ kada smo ga zamenili srpskim dinarom, a Crna Gora evrom – godinama nakon što se nekadašnja Jugoslavija raspala.

Početkom osamdesetih donesena je odluka da se postojeća serija novca zameni novom, modernijom. U novoj seriji, svaka pojedina novčanica je trebalo da predstavlja jednu od jugoslovenskih republika, s jedne strane bi imala jednu istorijsku ličnost iz te republike, a na drugoj motiv iz te republike.

Najmanja novčanica od 10 dinara predstavljala bi najmanju republiku, Crnu Goru, a najveća postojeća, od 1.000 dinara najveću republiku, Srbiju, a uvela bi se i nova novčanica od 5.000 dinara koja bi predstavljala Jugoslaviju. Prvo je trebalo da bude štampana najveća novčanica, a zatim bi se postupno zamenjivale novčanice manjih apoena.

Godine 1985. izlazi nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5.000 dinara s likom preminulog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Ta je, do tada najveća izdata i dugo iščekivana novčanica izazvala pravu buru u javnosti, a ona traje i danas – ne zbog njene vrednosti, već greške koju na početku niko nije primetio. Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja i smrti. Umesto 1892- 1980, na novčanici je pisalo 1892-1930 – pa je prema njoj Tito umro 50 godina ranije!

Ono što je zanimljivo, da čak ni nakon uočavanja greške, ta novčanica nije povučena iz opticaja, jer je generalni direktor tadašnjeg Zavoda za izradu novčanica rekao kako je od 14 miliona štampanih novčanica, njih samo 4 odsto s greškom.

To znači da je grešku na sebi nosilo oko 560.000 novčanica, a prema međunarodnim propisima država koja pusti više od jednog promila novčanica s vidljivom greškom, treba da povuče čitav novca iz serije iz opticaja.

Pogrešna godina smrti Tita nije jedina greška kod ove novčanice. Naime niti je zvanično spomenut datum kad se pušta u opticaj, a izgled i opis novčanice bio je sasvim različit od onoga što je najavljeno u službenom listu SFRJ, JANI, piše express.hr.

(bktvnews.com)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …