Home / ZANIMLJIVOSTI / Drevno srpsko upozorenje za Božić: Ako ovako isečete pečenicu, imaćete zdravstvene probleme cele godine!

Drevno srpsko upozorenje za Božić: Ako ovako isečete pečenicu, imaćete zdravstvene probleme cele godine!

500

Pravoslavni vernici sutra slave Božić, a povodom ovog velikog praznika postoji veliki broj narodnih običaja koja su se zadržala do današnjih dana.

Tako postoji i običaj o načinu sečenja mesa.

Za božićnu trpezu se priprema pečeno meso. Seče se pečenica ali se pazi da se ne presecaju velike kosti (butne) kako tokom godine ne bi bilo lomova.

Takođe se ne razdvajaju vilične kosti i zadnji deo pečenice (krsta) do Malog Božića.

Za božićni ručak se priprema i cicvara.

Napravite česnicu po starinskom receptu, bez kvasca i jaja

Ručak počinje pre podneva paljenjem sveća i mirboženjem uz reči “Mir božiji, hristos se rodi“, a odgovara sa “Vaistinu se rodi“.

Potom sledi lomljenje česnice (božićnog hleba) a zatim se postavlja cicvara (ne pojede se sve, da godina ne bude gladna), posle toga ide jareća čorba, a završava se sa pečenim mesom. Taj dan se pije crno vino.

Treći dan Božića čisti se kuća od slame (stavlja se u vreću i ostavlja za Mali Božić).

Uoči Malog Božića se pravi kolač sa rupom u sredini, a on se na Mali Božić (pre zore) nosi na “guvno“ zajedno sa slamom.

Oko stožera se stavi slama a na stožer se stavi kolač. Deca trče oko stožera po slami a stariji ih “teraju“ da vršu, sa pesmom:

(Telegraf.rs)

Check Also

NA AMERIČKOM NEBU PRIMEĆEN ČUDAN, UŽARENI OBJEKAT KOJI „IZLEĆE IZ MUNJE“ (ŠOK VIDEO)

Na američkom nebu primećen je neobičan, užareni objekat koji „izleće iz munje“. Video je objavljen …