Home / ZANIMLJIVOSTI / Evo šta je veliki Dostojevski govorio o Srbima: Neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija…

Evo šta je veliki Dostojevski govorio o Srbima: Neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija…

gazimestan- vidovdan- srbi

Fjodor Mihailovič Dostojevski (1821-1881) često je pominjao Srbe na stranicama svoga „Piščevog dnevnika”, koji je nekoliko godina izdavao i u kome je, uglavnom kao publicista, iznosio svoje poglede na svet i na aktuelne događaje

“Postoje dve Srbije-Srbija viših krugova, nestrpljiva i bez iskustva, koja još nije živela pravim životom, i koja nije još pokazala svoju akciju, ali koja već strasno mašta o budućnosti.

Ova Srbija ima već svoje partije i zna za intrige koje ponekad dobijaju takve razmere, kakve ne možemo sresti ni u nacijama koje su mnogo starije, veće i kudikamo samostalnije, nego što je Srbija.

Ali uporedimo sa tom “gornjom”Srbijom koja tako žuri da živi životom političke nacije, postoji i ona narodna Srbija koje jedino Ruse smatra svojim izbaviocima, svojom braćom, ona ruskog cara gleda kao Sunce, ona voli Ruse i veruje im!

I na kraju ću reći: neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija, jer su većina Srba vatreni patrioti. Oni će se setiti Rusa koji su dali život za njihovu zemlju.

Veliki ruski duh će ostaviti svoje tragove u njihovim dušama, a iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava.

I Srbi će se uveriti da je ruska pomoć bila nesebična i da Rusi, ginući za Srbiju, nisu imali nameru da je osvajaju.“

(Opanak.rs)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …