Home / ZANIMLJIVOSTI / GRADNJA KINESKOG VOJNOG ČUDA PRI KRAJU: Baza u Južnom kineskom moru imaće 20 specijalnih tvrđava! SAD se protive, ali ne mogu ništa! (VIDEO)

GRADNJA KINESKOG VOJNOG ČUDA PRI KRAJU: Baza u Južnom kineskom moru imaće 20 specijalnih tvrđava! SAD se protive, ali ne mogu ništa! (VIDEO)

502

Kina privodi kraju izgradnjuju dvadesetak građevina na veštačkim ostrvima u Južnokineskom moru koje su izgleda namenjene raketama dugoga dometa.

Postavlja se pitanje hoće li i kako reagovati Sedinjene Države na ovu činjenicu, imajući u vidu njihovo obećanje čvršćih odnosa sa Kinom u Južnokineskom moru. Kina tvrdi da ima pravo na skoro celo Južnokinesko more kroz koje se odvija trećina svetskog pomorskog prometa. Brunei, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam isto tako polažu svoja prava.

Trampova administracija je nazvala ilegalnom kinesku izgradnju ostva u Južnokineskom moru. Izgradnja betonskih građevina s krovom koji može da se uvuče na grebenima Subi, Mišifu i Feri kros, delu lanca ostrva Spratli gde je Kina već izgradila vojne piste, moglo bi da se smatra vojnim zaoštravanjem, kažu američki zvaničnici.

„Ne grade Kinezi bilo što u Južnokineskom moru, samo gradnje radi, ove građevine sliče su drugima u kojima su baterije SAM, pa je logičan zaključak da su i ove namijenjene njima“, rekao je američki obavještajni zvaničnik.

Dodaju da su građevine duge 20 metara i visoke 10 metara. Portparol Pentagona rekao je da su SAD za „nemilitarizaciju u Južnokineskom moru“ i pozvao sve koji polažu pravo na teritorije da preduzmu mere u skladu s međunarodnim pravom.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izazvao je bes Kine rekavši da bi Pekingu trebao da se onemogći pristup ostrvima koje gradi u Južnokineskom moru.

Tilerson je kasnije ublažio izjavu, a Tramp je dalje smanjio napetost obećavši da će poštovati dugogodišnju američku politiku „jedne Kine“ u telefonskom razgovoru s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

Greg Poling, stručnjak za Južnokinesko more u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, rekao je u svom izveštaju od decembra da je Kina izgleda postavila oružje, među kojim su i protivazdušni i protivraketni sistemi, na svih sedam ostrva koje je izgradila u Južnokineskom moru.

Zvaničnici su rekli i da nove građevine verovatno namenjene za smeštaj raketa zemlja-vazduh koje će ojačati kineski odbrambeni kišobran nad ostrvima. Nisu rekli kada bi po njihovom mišljenju Kina mogla da rasporedi rakete na ostrva.

Pogledajte video:


(Kurir.rs)

Check Also

AMERIKANAC NATERAO AUSTRALIJSKI UNIVERZITET DA UKLONI STRAŠNE UVREDE PREMA SRBIMA (VIDEO)

Američki bloger i jutjuber Čarls Kater naterao je australijski Univerzitet Viktorija da ukloni lekcije i …