Home / ZANIMLJIVOSTI / JEDINI GRAD NA SVETU U KOM NIKO NE UMIRE: Ali krije STRAŠNU tajnu!

JEDINI GRAD NA SVETU U KOM NIKO NE UMIRE: Ali krije STRAŠNU tajnu!

Čim je je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo sahranjen.

Longjirbuen je najsevernije selo na svetu i nalazi se u Norveškoj. Dobilo je ime po Amerikancu zvanom Džon Munro Longjir, koji je kao predvodnik arktičke kompanije uglja otkrio grad i bogate rudnike uglja u okolini.

Jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umreti. Čim je je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo sahranjen.

Osim toga, građanima je dopušteno slobodno se kretati s puškama zbog velike opasnosti susreta sa polarnim medvedima, čija se populacija procenjuje na preko 3000.

U gradu je zabranjeno i držanje mački jer se smatra kako ugrožavaju ptice.

Ovde možete videti malenu crkvu iza koje je još manja škola, a pozadini svega braonkasta brda prekrivena snegom. Crkva je uvek otvorena, u njoj se možete poslužiti kafom i kolačima, razglednicama i drugim zanimljivim sitnicama za posjetioce. Novac samo ostavite u posudu predviđenu za to.

Čudan grad za život. Ali poslednjih godina sve više turista navraća u ovu polarnu naseobinu. 3.400 turista u gradu od 2.000 stanovnika!

Par muzeja i galerija daće vam odličan uvid u život ljudi na ovoj izolovanoj teritoriji.

Ovde su irvasi normalna pojava, vidjećete ih kako slobodno švrljaju naokolo. Svoje stanište na ostrvu pronašle su i polarne lisice i neke vrste ptica.

(Telegraf.rs)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …