Home / ZANIMLJIVOSTI / Kad zagrizete ljutu papričicu, nipošto nemojte da se gasite vodom: Evo i zašto.. (VIDEO)

Kad zagrizete ljutu papričicu, nipošto nemojte da se gasite vodom: Evo i zašto.. (VIDEO)

Koliko vam se puta dogodilo da zagrizete nešto za šta niste znali da je ljuto, pa tražite nešto da ugasite vatru? Prva pomisao – voda! Ali, to je potpuno pogrešno

Ljuta-paprika-papricica

Znojavo čelo, pa čak i suze koje teku u potocima, obeležavaju svaki obrok koji sadrži ljutu papriku. Da li je bilo ljuće nego što ste mislili ili vam je neko podmetnuo, prvo što uradite je – posegnete za čašom vode. Evo zašto to nije dobra ideja.

– Krivac za to što vas peku usta je jedinjenje kapsaicin, koji se vezuje za proteine na nepcu i uzrokuje osećaj vreline. Tada neuroni šalju mozgu poruku da se u telu nalazi nešto što uzrokuje toplotu i bol, pojašnjava Kristofer Gulgas, profesor hemije sa Univerziteta u Sinsinatiju.

– Nažalost, kapsaicin se ne rastvara u vodi, pa ga tečnost koju ste popili, neće ukloniti iz usta – tvrdi Gulgas.

VODA NE, ALI KOCKA LEDA – DA!

– Ipak, kocka leda može da pomogne, dodaje. Voda neće olakšati bol, ali hladnoća hoće. Ali još bolje rešenje je žvakati komad hleba jer će apsorbovati tečnost iz usta i tako “povući” molekule kapsaicina sa receptora.

Ovako izgleda kad neko proba da pojede najljuću papriku na svetu:

– Ono što će najviše pomoći su mlečni proizvodi i to od punomasnog mleka, poput jogurta ili sladoleda – poručuje Gulgas.

Sada znate šta vam je činiti idući put kada pojedete nešto ljuto, nemojte posezati za čašom vode, barem ne ako to radite samo da “ublažite vatru”.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Večernji)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …