Home / ZANIMLJIVOSTI / Kako brinuti o AKUMULATORU da bi vam što duže trajao (VIDEO)

Kako brinuti o AKUMULATORU da bi vam što duže trajao (VIDEO)

Tokom zime akumulator u vašem automobilu mora da bude u top-formi, u suprotnom, ako je struja iole klonula, pre ili kasnije nastaće problemi sa startovanjem motora.

akumulator

Za službe pomoći na putu sada kreće sezona, a najviše posla upravo imaju zbog pražnjenja akumulatora na automobilima. Dakle, nema kvarova drugih komponenti već su jednostavno akumulatori po hladnoći oslabili.

Akumulator po hladnoći oslabi, a motoru treba struje više nego ikad da bi startovao na niskoj temperaturi. Uz to, najčešće vozimo kratke relacije što je noćna mora za automobil, tačnije za alternator. I kada akumulator izda, onda zovemo u pomoć kablove, pa opet kratka relacija.

Sve ovo nije baš dobro jer prečesto startovanje motora uz pomoć kablova u velikoj meri slabi akumulator.

Bilo da je struja samo oslabljena ili je akumulator oštećen, običnim merenjem, u našem slučaju testom, možete otkriti kapacitet baterije.

U servisu možete proveriti stanje vaše baterije, što se simbolično naplaćuje, ali najčešće je i besplatno. Ipak, teorija kaže da je već posle pet godina baterija oslabila, međutim, ima trikova koji joj mogu produžiti životni vek.

Recimo, redovna dopuna ili priključivanje „Megapulsera“ (specijalizovanog uređaja za dopunu i regeneraciju akumulatora) – oba načina se koriste kako bi akumulator duže trajao.

Saveti za pravilno održavanje akmulatora

Koliko često treba proveravati stanje akumulatora i koji mu je radni vek?

Najpraktičniji je da na svakom malom servisu proverite i stanje akumulatora. Ono se proverava posebnim uređajem koji očitava kapacitet baterije. Ukoliko servis obavljate sami i nemate uređaj za provjeru stanja baterije, onda već znate da se čak i u mnogim prodavnicama akumulatora može brzo i lako proveriti stanje ovog dela vozila.

Kada je reč o radnom veku akumulatora, to ne može da se odredi tek tako jer zavisi od mnogih faktora, jačine akumulatora i načina eksploatacije, ali treba znati da posle pet, šest godina akumulator ulazi u duboku starost.

Koji su najčešći problemi pri korišćenju akumulatora i razlozi njegovog pražnjenja?

Loše održavanje. Iako se ne čini da je tako, ali treba znati da je akumulator vrlo osetljiv i da mu najobičnija prljavština može zadati velike probleme. Naime, nečistoće na akumulatoru izazivaju slabljenje struje i na taj način akumulator gubi energiju, pa nije ni čudo što se pri korišćenju drugih potrošača u vozilu (klima, grejači …) baterija može prerano isprazniti i tako praviti probleme pri startovanju motora. Naime, prljavština koja se nakupi na klemama oslabi struju jer stvara zaštitni sloj koji slabi kontakte na polovima akumulatora.

Na koji način preduprediti pražnjenje akumulatora?

Osim redovnog održavanja koje podrazumijeva provjeru klema (da li su dovoljno pričvršćene) i njihovog čišćenja ako su prljave (najbolje se čiste kuhinjskom žicom, a zatim se premažu zaštitnom mašću) trudite se da površina samog akumulatora uvek bude suva i čista. Takođe, treba znati da se ovaj deo može prazniti ne samo zbog prljavštine ili preterane eksploatacije, već i zbog nekog kvara na vozilu.

Naime, akumulator može isprazniti i neispravan audio-sistem, alarm ili, recimo, kada je automobil dugo stajao na parkingu. Vodite računa da često pražnjenje akumulatora može izazvati brojna oštećenja na ovom delu i naravno, značajno značajno mu skratiti radni vek.

Pogledajte video:


 (Auto Bild)

Check Also

SUTRA SU BLAGOVESTI: U SLEDEĆIH 7 DANA MORATE DA URADITE OVO, ILI ĆE VAM GODINA BITI JAKO LOŠA

Praznik Blagovesti je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak …