Home / ZANIMLJIVOSTI / KINA JE NAJLUĐA ZEMLJA: Godinama se predstavljao kao ministar, sumanuto oštetio državu (FOTO)

KINA JE NAJLUĐA ZEMLJA: Godinama se predstavljao kao ministar, sumanuto oštetio državu (FOTO)

58-godišnjak iz Šenjanga u pokrajini Ljaoning shvatio je koliko moć donosi funkcija kada ga je neko u njegovom rodnom gradu pomešao sa članom Državnom saveta. U nameri da dokaže da može da radi posao bolje od pravih visokih državnih službenika, otputovao je u južne kineske pokrajine pa je šou mogao da počne

kinezpokrajinama dok nije slučajno otkriven na internetu. Foto: Profimedia/AFP

Žao Sijongu – 58-godišnjem čoveku iz Šenjanga, glavnog kraja pokrajine Ljaoning – bilo je dovoljno samo tri godine da se uzdigne od nikogovića do statusa službenika viceministarskog ranga.

Nakon što je izvršio temeljnu inspekciju šest kineskih pokrajina, održao bezbroj sastanaka i govora, uhapšen je marta 2013. godine zbog toga što je izigravao državnog funkcionera.

Na suđenju je izjavio da nije kriv zato što, po rečima njegovog advokata, ni na koji način nije profitirao od onoga što je radio. Da, dobro ste čuli, Žao nije imao nikakav finansijski dobitak. Jedini razlog zbog koga je radio to što je radio je bio u tome što je mislio da može da radi taj posao bolje od pravih kineskih funkcionera.

Zato je sumanuta šteta koju je naneo državi, a koju smo pomenuli u naslovu, šteta na račun onih koji se predstavljaju kao država: narod nije bio oštećen.

Sve je počelo 2004. godine kada se neuspešno prijavio na poziciju u kineskom Državnom savetu, koji je tamošnje vrhovno izvršno telo. Nakon toga se vratio u Ljaoning da bi vodio porodični biznis, sve dok ga neko 2009. godine na lokalnom sastanku nije pomešao sa istraživačem Državnog saveta.

Svekineski kongres Komunističke partije u Pekingu. Foto: Tanjug/APSvekineski kongres Komunističke partije u Pekingu. Foto: Tanjug/AP

– U tom trenutku je shvatio stepen uticaja koji bi mu takva pozicija obezbedila – rekao je njegov advokat.

Zato je naredne godine otišao od kuće u grad Luodi u pokrajini Hunan gde se predstavio upravo kao istraživač Državnog saveta i gde ga je lokalna vlast imenovala za člana Komiteta za stručne konsultacije i razmatranja o glavnim administrativnim odlukama.

– Velika je šteta što tako talentovana osoba nije izabrala pravi put – izjavio je nakon njegovog hapšenja mesni funkcioner.

Nakon dve godine, “unapredio” je sebe (odnosno, to je rekao ljudima) na poziciju šefa odseka u okviru Istraživačke kancelarije Državnog saveta, a zaposlio ga je kao konsultanta i proizvođač auto-delova iz Kunminga, glavnog grada pokrajine Junan koju je potom počeo da obilazi u svojstvu “viceministarskog inspektora”.

Panorama Pekinga, glavnog grada Kine. Foto: Profimedia/CorbisPanorama Pekinga, glavnog grada Kine. Foto: Profimedia/Corbis

Gde god bi zastao bio je dočekivan od strane nervoznih lokalnih lidera, predusretljivih u želji da impresioniraju “budžovana” iz centralne vlade, koji su ga temeljno brifingovali o razvojnim projektima.

U Juksiju, gradiću južno od Kunminga, zamenik gradonačelnika ga je proveo po gradilištu zabavnog parka posvećenog vojsci, a on je, u zapadnjačkom odelu i sa šlemom na glavi, hvalio i građevinsku firmu i gradsku vlast zbog doprinosa u edukaciji ljudi o narodnoj odbrani.

A onda je početkom marta 2013. sve počelo da se ruši. Istraživačka kancelarija Državnog saveta (u pitanju je najuticajniji politički institut kineske vlade) je tada poslala pismo pokrajinskoj vladi Junana, sledeće sadržine:

“Nedavno smo videli na internetu da se od početka prošle godine čovek po imenu Žao Sijong pretvara da je šef odseka pri Istraživačkoj kancelariji Državnog saveta. Izvršio je inspekciju Kunminga, Juksija, Jingđijanga, Tongaija i drugih mesta, i držao govore.

Svečano izjavljujemo da ne postoji nikakav Žao Sijong u našim radnim jedinicima i da nismo organizovali nikakve takozvane stručne delegacije sa namerom da posete Junan”.

Taksi-stanica u Kini. Foto-ilustracija: flickr/Nelson WuTaksi-stanica u Kini. Foto-ilustracija: flickr/Nelson Wu

Uskoro je kunminška policija izdala nalog za njegovo hapšenje, a tri dana kasnije je uhapšen u svojoj rodnoj pokrajini Ljaoning, te optužen za prevaru i izigravanje državnog službenika zbog sopstvenog materijalnog dobitka. Zaprećena kazna zatvora je između tri i deset godina, a njegovom daljom sudbinom svetski se mediji nisu više bavili. Njegovih pet minuta slave su prošli.

Da sve bude smešnije, ovo nije jedinstven slučaj u Kini. 1995. godine je izvesni Liu Heping prvo falsifikovao dokumente o svom pripadništvu Narodnooslobodilačkog armiji, a potom postao zamenik partijskog sekretara u Ljudžou u pokrajini Guangsi. Njegova prevara je otkrivena godinu dana kasnije kada su ga mesni funkcioneri hvalili centralnoj vladi.

Potom je usledilo mnogo drugih prevaranata, a sve zato što nikome ne pada na pamet da proverava nekoga ko se predstavlja kao visoki partijski funkcioner. Ne smeju. Bolje je za njih da ne pitaju mnogo.

(Telegraf.rs)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …