Home / ZANIMLJIVOSTI / Kina završava izgradnju misterioznih građevina u Južnom kineskom moru: Niko ne zna čemu će zaista služiti, ali pretpostavke su ZASTRAŠUJUĆE (FOTO)

Kina završava izgradnju misterioznih građevina u Južnom kineskom moru: Niko ne zna čemu će zaista služiti, ali pretpostavke su ZASTRAŠUJUĆE (FOTO)

502
Kina je skoro dovršila izgradnju dvadesetak misterioznih građevina na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru, koje izgledaju kao da su namenjene raketama dugog dometa.

Te gradnje će verovatno izazvati pitanja hoće li i kako reagovati Sjedinjene Države imajući na umu njihovo obećanje čvršćeg odnosa prema Kini u Južnom kineskom moru.

Kina tvrdi da ima pravo na skoro celo Južno kinesko more kroz koje se odvija trećina svetskog pomorskog prometa. Brunei, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam isto tako polažu svoja prava. Trampova administracija je kinesku izgradnju ostrva u Južnom kineskom moru nazvala ilegalnom.

Gradnja betonskih građevina s krovom koji se može uvući na grebenima Subi, Miščifu i Feri Krosu, delu lanca ostrva Spratli gde je Kina već izgradila piste vojne dužine, moglo bi se smatrati vojnim zaoštravanjem, rekli su zadnjih dana američki zvaničnici govoreći pod uslovom da ostanu neimenovani.

Foto: amti.csis.org
Foto: amti.csis.org

– Nije da Kinezi grade bilo što u Južnom kineskom moru samo gradnje radi, a ove građevine sliče drugima u kojima su baterije SAM pa je logičan zaključak da su one namenjene tome – rekao je američki obavještajni zvaničnik.

Drugi je zvaničnik rekao da su građevine izgleda duge 20 metara i 10 metara visoke.

Portparol Pentagona je rekao kako su Sjedinjene Države predane “nemilitarizaciji u Južnokineskom moru” i pozvao sve koji polažu pravo na teritoriju da preduzmu mere u skladu s međunarodnim pravom.

U svom senatskom saslušanju za potvrdu prošli mesec je američki državni advokat Reks Tilerson izazvao bes Kine rekavši kako bi se Pekingu trebao uskratiti pristup ostrvima koje gradi u Južnokineskom moru.

 

Foto: amti.csis.org
Foto: amti.csis.org

Tilerson je kasnije ublažio retoriku, a Tramp je dalje smanjio napetosti obećavši da će poštovati dugogodišnju američku politiku “jedne Kine” u telefonskom razgovoru s kineskim predsednikom Ksijem Đinpingom 10. februara.

Greg Poling, stručnjak za Južno kinesko more u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, rekao je u decembru u izveštaju kako je Kina izgleda postavila oružje, među kojim i protivazdušne i protivraketne sisteme, na svih sedam ostrva koje je izgradila u Južnom kineskom moru.

Zvaničnici su rekli kako su nove građevine verovatno za smeštaj raketa zemlja-vazduh koje će ojačati kineski odbrambeni kišobran nad ostrvima. Nisu rekli kada bi po njihovom mišljenju Kina mogla da rasporedi rakete na ostrva.

Američki obaveštajni zvaničnik je rekao kako građevine ne predstavljaju bitnu vojnu pretnju američkim snagama u regiji, imajući na umu njihovu vidljivost i ranjivost.

Njihova gradnja izgleda da je više politički ispit kako će Trampova administracija reagovati, rekao je.

– Logičan odgovor bi isto tako bio politički, nešto što ne bi trebalo voditi vojnom zaoštravanju u vitalnom strateškom području – rekao je zvaničnik.

(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …