Home / ZANIMLJIVOSTI / Kinezi napravili prvi solarni put- Providan je, i proizvodi struju dovoljnu za 800 domaćinstava! (VIDEO)

Kinezi napravili prvi solarni put- Providan je, i proizvodi struju dovoljnu za 800 domaćinstava! (VIDEO)

Kina ne prestaje da fascinira svim arhitektonskim i infrastrukturnim projektima, a najnoviji u nizu je prvi solarni put u toj zemlji čija je površina providna.

Deonica prvog auto-puta sa solarnim panelima u Kini, duga oko jedan kilometar, otvorena je u blizini grada Đinan radi testiranja, prenosi novinska agencija „Sinhua“, piše kucastil.rs. Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

MILION KILOVAT-ČASOVA ENERGIJE GODIŠNJE

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat-časova energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici biće korišćena za osvetljenje auto-puta i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet-veze. Vozači koji su već testirali put kažu da se osećaj pri vožni ne razlikuje od vožnje standardnim putevima i prenose veoma pozitivne impresije o prvom auto-putu ove vrste u Kini.

Pogledajte video:

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …