Home / ZANIMLJIVOSTI / Kinezi napravili prvi solarni put- Providan je, i proizvodi struju dovoljnu za 800 domaćinstava! (VIDEO)

Kinezi napravili prvi solarni put- Providan je, i proizvodi struju dovoljnu za 800 domaćinstava! (VIDEO)

Kina ne prestaje da fascinira svim arhitektonskim i infrastrukturnim projektima, a najnoviji u nizu je prvi solarni put u toj zemlji čija je površina providna.

Deonica prvog auto-puta sa solarnim panelima u Kini, duga oko jedan kilometar, otvorena je u blizini grada Đinan radi testiranja, prenosi novinska agencija „Sinhua“, piše kucastil.rs. Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

MILION KILOVAT-ČASOVA ENERGIJE GODIŠNJE

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat-časova energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici biće korišćena za osvetljenje auto-puta i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet-veze. Vozači koji su već testirali put kažu da se osećaj pri vožni ne razlikuje od vožnje standardnim putevima i prenose veoma pozitivne impresije o prvom auto-putu ove vrste u Kini.

Pogledajte video:

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …