Home / ZANIMLJIVOSTI / KORISNICI FEJSBUKA U SRBIJI U PANICI: Od sada će svaki stranac moći da sazna ko ste! Evo i kako!

KORISNICI FEJSBUKA U SRBIJI U PANICI: Od sada će svaki stranac moći da sazna ko ste! Evo i kako!

501Autor: Foto: Reuters

Facezam je nova aplikacija, koja služi prepoznavanju lica, a trebalo bi da bude dostupna ovog meseca. Fejsbuk se protivi njenom lansiranju, tvrdeći da ona krši pravila privatnosti koja je ta mreža postavila.

Britanski preduzetnik Džek Kenjon tvrdi da uz pomoć ove aplikacije za desetak sekundi možete identifikovati potpunog stranca, ukoliko ga fotografišete. Garantuje tačnost od 70 posto, jer može da skenira milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili poveže s profilom na Fejsbuku.

Tačnost se spušta na 55 odsto, ukoliko osoba koju se pokušava da identifikuje u trenutku fotografisanja nosi sunčane naočari, kosu preko lica ili šešir na glavi i ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga ona prikazuje iz nekog ugla.

„Korisnici će moći da identifikuju nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu“, rekao je Džek Kenjon za britanski Telegraf, dodajući da bi Facezam mogao označiti kraj anonimnih društava.

Tvrdi da ne postoji način da se Fejsbuk korisnici zaštite od ove aplikacije i navodi da veruje da će ona delovati na smanjenje kriminala.
Fejsbuk, pak, tvrdi da ova aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti i da će možda dovesti u pitanje njen izlazak.

„Ova aktivnost krši naše uslove i mi smo uspostavili kontakt s osobama koje je razvijaju, kako bi bili sigurni da ih njihova aplikacija poštuje“, poručeno je iz Fejsbuka.

Međutim, Kenjon se ne slaže i tvrdi da su već razmatrali tu mogućnost i da aplikacija neće kršiti uslove privatnosti.
Fejsbuk i Instagram su objavili da će doneti nova pravila, kojim se developerima zabranjuje da koriste objave njihovih korisnika za špijuniranje

(N1)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …