Home / ZANIMLJIVOSTI / Led na Grenlandu menja boju, da li je to znak NEVOLJE koja sledi?

Led na Grenlandu menja boju, da li je to znak NEVOLJE koja sledi?

led- sneg- hladno

Naučnici su zabrinuti zbog sve bržeg topljenja leda na Grenlandu. Pojava sve većeg broja tamnih algi na ledenoj ploči može da dovede do njenog sve bržeg topljenja.

Veća temperatura dovela je do pojave algi na površini ledene ploče menjajući time sam izgled Grenlanda. Za razliku od leda, tamne alge apsorbuju sunčeve zrake ubrzavajući proces topljenja.

Naučnici koji su započeli novi petogodišnji istraživački projekat kako bi istražili ovaj trend priznali su da su veoma zabrinuti zbog ovog problema.

Ukoliko bi se led na Grenlandu, koji zauzima površinu od 1,7 miliona kilometara kvadratnih, u potpunosti otopio, nivo mora bi se podigao za sedam metara.

Profesor Martin Tranter sa Univerziteta u Bristolu, koji vodi spomenuti projekat, rekao je da su ljudi veoma zabrinuti zbog postojanja mogućnosti da će se led u budućnosti topiti sve brže i brže.

„Sumnjamo da bi crne alge mogle da nastane veće površine ledene ploče i da će dovesti do bržeg topljenja leda i povećanja nivoa mora. Naš projekat treba da predvidi u kojim količinama bi moglo da dođe do otopljavanja“, ističe Tranter.

Algi ima u raznih bojama, pa tako i led zna da bude crn, braon i li zelen.

Doktor Džo Kuk, glacijalni mikrobiolog sa Univerziteta Šefild, opisao je Grenland kao živi pejzaž.

„Ovde je život gotovo nemoguć, ali ako pogledamo okolo i alge i mikrobi žive na površiti tog leda i reprodukuju se menjajući boju ledene ploče.

Znamo da su veoma rasprostranjene i veoma mračne i da ubrzavaju topljenje, ali to nije nešto što je ugrađeno u neku od projekcija klimatskih promena i mi to moramo da promenimo“, naveo je Kuk.

Takođe je primećeno i da biljni život sve više raste i na Antarktiku kao rezultat globalnog zagrevanja. Naučnici su istakli da je u poslednjih 50 godina zabeleženo oštro povećanje biološke aktivnosti mahovine na najjužnijem kontinentu Zemlje.

(Independent)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …