Home / ZANIMLJIVOSTI / LJUBITELJIMA KAFE SE OVA VEST NIKAKO NEĆE SVIDETI: Najcrnji scenario nam je pred vratima!

LJUBITELJIMA KAFE SE OVA VEST NIKAKO NEĆE SVIDETI: Najcrnji scenario nam je pred vratima!

kafa

Usled velikih vrućina ona više neće moći da uzgaja kao do sada, a to će primorati farmere da presele planraže na veće nadmorske visine.

Ljubiteljima kafe se ova vest nikako neće svideti, a čini se da su klimatske promene stigle i do omiljenog napitka miliona širom sveta.

Kako navodi Klimatski institut izveštaji navode da će kafa nestati do 2080. godine.

Uticaj klimatskih promena je postao toliko veliki da su i velike kompanije ove industrije, poput Starbaksa priznale da se posledice već sada osećaju.

Izveštaj navodi da je izvozna industrija kafe vredna 19 milijardi, dok se godišnje konzumira 2.25 milijardi šoljica kafe.

Zemlje proizvođači poput Meksika, Kolumbije, Brazila, Etiopije i Vijetnama moraće da smanje svoje plantaže već 2050. godine.

Ulsed velikih vrućina ona više neće moći da uzgaja kao do sada, a to će primorati farmere da presele planraže na veće nadmorske visine.

Nije ni samo vrućina najveći neprijatelj kafe, jer je poslednjih godina ustanovljeno da sve veći broj bolesti i štetočina napada ovu biljku.

Neki od štetočina su već uspele da naprave štetu od 500 miliona dolara godišnje.

Kako bi se ovaj proces sprečio bilo je neophodno da se obavesti javnost o problemu koji postoji, a sledeći koraci su svakako očuvanje životne sredine i pokušaj smanjenja efekata klimatskih promena.

Ostaje nam samo da maksimalno uživamo u kafi dok još uvek postoji… Pitanje je šta će zameniti omiljeni napitak miliona ljudi.

(Espreso.rs)

Check Also

TITO JE JEDAN SRPSKI GRAD ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU! KADA JE HTEO DA ODRŽI GOVOR DOGODILO SE NEŠTO NEČUVENO!

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli …