Home / ZANIMLJIVOSTI / LUDILO KOLIKO JE LEPA! Da li je ova rumunska crkva nešto najdivnije što ste ikada videli?! (FOTO)

LUDILO KOLIKO JE LEPA! Da li je ova rumunska crkva nešto najdivnije što ste ikada videli?! (FOTO)

Manastir Sučevica sagrađen je 1585. godine od strane braće iz čuvene vlastelinske porodice Mogila: Jeremije, Georga i Simiona

manastir-crkvaManastir Sučevica u Rumuniji, pogled na crkvu spreda. Foto: Wikimedia Commons/Alex Moise

Od svih naroda sa kojima su Srbi u teritorijalnom dodiru, postoji samo jedan sa kojim nikada nisu ratovali. To su Rumuni.

Ne samo što nikada nismo jedni drugima prolivali krv, ne samo što smo iste vere, ne samo što smo mnogo puta bili saveznici, nego je Rumunija jedina decidno odbila Hitlerovu ponudu da se proširi na uštrb Srbije.

Da li to znamo da cenimo? Ne. Prečesto možete čuti pogrdne komentare na račun tog – po svakom osnovu bratskog – naroda, i prečesto sebe bez osnova stavljamo iznad njih i vređamo ih. Uz sve to, o njima ne znamo skoro ništa. Ni o njima, ni o njihovom kulturnom nasleđu.

To mora da se menja.

Manastir Sučevica u Rumuniji, pogled na crkvu sa strane, 1. Foto: Wikimedia Commons/Aw58Manastir Sučevica u Rumuniji, pogled na crkvu sa strane. Foto: Wikimedia Commons/Aw58

Od nečega mora da se počne.

Pođimo o manastira Sučevica – prelepe pravoslavne ustanove smeštene na severoistoku Rumunije, u blizini istoimene rečice i sela, na dvadesetak kilometara udaljenosti od grada Radauci (Radovci). Pričamo o oblasti koja se nalazi u istorijskoj regiji Bukovine, jezgru negdašnje Kneževine Moldavije.

(Za one koji ne znaju, Moldavija je jedna od tri istorijske rumunske kneževine; druge dve su Vlaška i Erdelj, odnosno Transilvanija.)

Manastir Sučevica sagrađen je 1585. godine od strane braće iz čuvene vlastelinske porodice Mogila: Jeremije (moldavskog kneza u dva navrata, postavljenog od strane poljskog kancelara Jana Zamojskog), Georga i Simiona (koji je vlaški knez bio dva puta, a moldavski jednom).

Fantastična crkva manastira Moldovica u Rumuniji. Foto: Wikimedia Commons/Alex MoiseFantastična crkva manastira Moldovica u Rumuniji. Foto: Wikimedia Commons/Alex Moise

Arhitektonski stil crkvice posvećene Hristovom vaskrsenju sadrži vizantijske i gotske elemente, ali takođe i tipične moldavske oslikane fasade, živopisne murale, koji imaju veliku umetničku vrednost i koji prikazuju događaje iz Starog i Novog zaveta. Freskopisci su bili “lokalci” – Sofronije i Jon, koji su svoj deo posla verovatno uradili 1601. godine.

Manastir Moldovica u Rumuniji, detalj sa oslikane fasade. Foto: Wikimedia Commons/Alex MoiseManastir Moldovica u Rumuniji, detalj sa oslikane fasade. Foto: Wikimedia Commons/Alex Moise

Zapravo, Sučevica je bio poslednji moldavski manastir koji je oslikan spolja, ali zato ima najviše vanjskih fresaka iako ih na zapadnom zidu nema; legenda kaže da je jedan od umetnika pao sa skele i umro, što je protumačeno kao želja Boga da se tu sa radovima stane.

(Pažnju ćemo u ovom tekstu posvetiti ovom manastiru, ali ćete na samom kraju galerije naći i slike još dva prekrasna manastira.)

Unutrašnje dvorište je kvadrat čije su stranice po stotinu metara, a okružen je šest metara visokim i tri metra debelim zidinama. Zato je Sučevica bila ne samo utvrđeni manastir, slično Manasiji i drugim srpskim svetinjama, već i kneževska rezidencija.

Pored svoje osnovne religijske funkcije, u njoj se danas nalazi i muzej, koji u svojoj bogatoj riznici čuva i srebrne pokrove Jeremije i Simiona Mogile.

UNESKO ga je stavio na listu Svetske baštine, zajedno sa ostalim “Oslikanim crkvama Moldavije“. Dakle, postoji čitav niz starih moldavskih manastira čije su crkve oslikanih fasada, i sve redom plene lepotom. Ispod ćete pronaći fotografije još tri manastira iz ove grupacije.

Manastir Putna u Rumuniji, koji se nalazi na listi Svetske baštine zaštićene od strane UNESKA. Foto: Wikimedia Commons/Geboiu Dumitru Mihai

Mi skoro nismo videli lepše verske građevine. A vi?

(O. Š.)

Check Also

TENISKI SVET U NEVERICI! ĐOKOVIĆ NEĆE BRANITI TITULU NA AUSTRALIJAN OPENU? EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Održavanje narednog Australijan opena pod velikim je znakom pitanja! Melburn je jedan od najteže pogodjenih …