Home / ZANIMLJIVOSTI / Manijak je kidnapovao četiri osobe i zakopao u pesku: Ovu zagonetku ne može da reši ni 10 odsto ljudi!

Manijak je kidnapovao četiri osobe i zakopao u pesku: Ovu zagonetku ne može da reši ni 10 odsto ljudi!

Foto: 9gag.com
Foto: 9gag.com

Kraj godine zaslužuje jednu malo komplikovaniju zagonetku, ali ako pažljivo pročitate zadatak neće biti previše teško da dođete do rešenja

Manijak je kidnapovao četiri osobe koje su se kasnije probudile zakopane u pesku do glave. Svako ima šešir, osobe A i C imaju crni, a osobe B i D beli, i svi znaju svoju poziciju, kao i poziciju ostalih osoba, ali ne znaju koja je kombinacija šešira. Između osobe A i B je postavljen zid.

Dakle, osoba D vidi osobu B i C ispred sebe, a A je iza zida. Osoba C vidi osobu B ispred sebe i zna da je osoba A iza zida, a da je D iza njega.

Osoba B vidi samo zid, ali zna da je A iza zida, i da su C i D iza njega. Osoba A samo vidi zid i zna da su B, C i D sa druge strane.

Manijak im je zadao sledeće uslove: Ukupno ima dva bela i dva crna šešira. Ukoliko neko od vas tačno kaže svoju boju šešira, slobodni su. Ipak, ako neko pogreši boju svog šešira, svi će nastradati.

Četiri osobe ne smeju da pričaju ili na bilo koji drugi način da komuniciraju, jer će ih psihopata ubiti. Oni ne mogu da okrenu glavu, kao i to da progovore, da pogledaju na gore i vide svoj šešir.

Koja od ove četiri osobe može da bude sigurna koja boja šešira je na njenoj glavi? Ko je to i kako može da zna?

Pokušajte da rešite ovu zagonetku, a vaše rešenje napišite u komentaru.

Rešenje zagonetke možete da saznate na sledećoj strani.

Odgovor je osoba C. Svako zna svoju poziciju, a pošto ispred sebe vidi beli šešir zna kad bi na njegovoj glavi bio takođe beli D bi, pošto vidi dva ista šešira ispred sebe, bio siguran da je na njegovoj glavi crni.

Ali, pošto D ne daje odgovor, C je siguran da D ispred sebe vidi dva razliċita šešira, što mu je znak da je na njegovoj glavi različit šešir od onog ispred sebe.

(Telegraf.rs)

Check Also

VAŽNO OBAVEŠTENjE ZA VOZAČE! OVO SU NOVA PRAVILA: OD SADA ĆE SVAKI AUTO MORATI DA IMA OVAJ UREĐAJ

Članice Evropske unije dogovorile su sve promene koje se tiču novih automobila i vanova, odnosno …