Home / ZANIMLJIVOSTI / Milan uzgaja japanske prepelice! Za SAMO JEDAN DAN zaradi prosečnu srpsku platu (VIDEO)

Milan uzgaja japanske prepelice! Za SAMO JEDAN DAN zaradi prosečnu srpsku platu (VIDEO)

milan-mikic
Milan Mikić iz Velike Obarske u Republici Srpskoj već trinaest godina uzgaja japanske prepelice, tri godine amaterski i deset godina profesionalno, i sa zaradom od približno 60.000 evra godišnje sa porodicom živi i više nego kvalitetno, piše Avaz.ba.

Na farmi u svakom trenutku ima oko 5.000 prepelica i dnevno proizvodi oko 2.500 jaja.

Iako se često može čuti da se od poljoprivrede ne može dobro živeti, Milan to poriče i tvrdi da je s proizvodnjom od 600.000 prepeličijih jaja godišnje ubedljivo najveći proizvođač u BiH. Jaja se mogu pronaći u skoro svim najvećim tržnim centrima BiH. Na farmi mu pomaže sin Branko, medicinski tehničar.

– Prateći literaturu, odlučio sam da uzgajam prepelice. U početku sam izrađivao samo kaveze, po uzoru na jednu farmu u Francuskoj. Počeo sam s jatom od pedesetak, a sada imam oko 5.000 prepelica. Menjam ih dva puta godišnje. Sada već proizvodim i matična jata, a imam finansijsku podršku resornog ministarstva za to – kaže Mikić.

Kaže da je već edukovao mnoge koji su odlučili baviti se uzgojem prepelica.

– U kavezima na svake četiri ženke imam po jednog mužjaka. I meso je zdravo i ukusno. Ima dosta i ulaganja, jer hrana se bitno razlikuje od one za živinu – govori Mikić.

Ozbiljno se počeo baviti i proizvodnjom jabukovog sirćeta od autohtonih sorti, u narodu poznatih jabuka divljaka. Kao i prepeličija jaja, koja su i hrana i lek, i jabukovo sirće vekovima je poznato po svojim lekovitim svojstvima.

KOLIKO KOŠTAJU I ZA ŠTA SE KORISTE

U Srbiji inače jedno prepeličje jaje košta između 12-15 dinara, a jedna prepelica oko 60 dinara.

Jaja se konzumiraju sirova tj. presna i to cela dnevna doza odjednom, ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela. Radi lakše konzumacije, dozvoljeno ih je ulupati mikserom, dodati malo jogurta ili soka od limuna, pomorandže, višnje ili jabuke, zasladiti šećerom, medom ili čokoladom u prahu.

Izuzetno su zdrava i lekovita, ponajviše za lečenje povišenog pritiska, dijabetesa, bronhijalne astme, anemije, tuberkuloze, bolesti jajnika, nervna oboljenja, za regeneraciju tela i smanjenje tegoba kod raznih vrsta tumora.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …