Home / ZANIMLJIVOSTI / MOLITVA ZA SRPSKI NAROD: Rečima svetog vladike Nikolaja Žičkog za spas, napredak i svetliju budućnost našeg naroda!

MOLITVA ZA SRPSKI NAROD: Rečima svetog vladike Nikolaja Žičkog za spas, napredak i svetliju budućnost našeg naroda!

Sveti-Nikolaj-zicki

Molitva za srpski narod, vladike Nikolaja Žičkog:

Premudri Bože, čiji su sudovi nedokučivi i putevi neispisani, milostivo pogledaj i čuj molitvu našu za Tvoj srpski narod pravoslavni. Ti si dopustio teško mučenje srpskog naroda, kao što si dozvolio da budu mučeni i Tvoji apostoli i proroci i pravednici.

Znamo, Gospode Bože naš, da po svom premudrom promislu dopuštaš stradanje svojih izabranih, da bi se kao zlato u ognju, kroz muke očistili od zemlje i jače zasijali. Ali, ne dozvoli, Bože milosti i ljubavi, da se satana dugo podsmeva i licemeri dugo rugaju nad Tvojim krstonosnim narodom srpskim.

Znamo da Ti dopuštaš nevolje najsvetijim dušama, radi njihove veće slave i radi opomene i straha bezbožnim i podlacima.
Znamo da je Tvoje preslavno Vaskrsenje, Hriste, došlo posle poruge, krsnih muka i smrti.

Zar da ozareni svetlošću Tvoga stradanja ne osvetimo i tamu stradanja srpskog naroda i čekamo vaskrsenje njegove slave?!
Kao što raslabljeni nije bio isceljen dok Ti nisi došao, Gospode, tako i danas nema isceljenja srpskom narodu bez Tebe, Bože i Spasitelju naš.

Ne odlaži svoju pomoć, Gospode, Ti koji si uvek hitao da pomažeš.

Ne odlaži i ne otkaži, već kao milostiv Samarjanin, okreni lice Svoje srpskom narodu, pruži mu ruku i isceli njegove rane, povrati mu zdravlje, sjaj i slavu i neka Te proslavi stradalni srpski narod u buduće više nego što Te je slavio ranije – Tebe, Svetitelja svoga, sa Ocem i Svetim Duhom, u vekove vekove. Amin.

Molitva za spas zemalja pravoslavnih:

Gospode, Bože silo, Bože spasenja našeg, Bože koji sam činiš čudesa, pogledaj milostivo i snishodljivo na svoje smirene sluge, i čuj nas čovekoljubivo i pomiluj.
Evo, naši se neprijatelji skupiše protiv nas, da nas unište, i da razore svetinje naše.

I Ti, koji sve znaš, znaš da su nepravedno ustali na nas ida se ne možemo odupreti njihovom mnoštvu ako nam Ti ne pomogneš.

I ovako grešni i nedostojni, kajući se, sa suzama ti se molimo: pomozi nam Bože, Spasitelju naš, i izbavi nas radi slave imena Tvog, da ne bi rekli neprijatelji naši: gle, ostavio ih je Bog, i nema Onoga ko ih izbavlja i spasava već da poznaju svi narodi da si Ti Bog naš, a mi deca Tvoja, uvek zaštićivana Tvojom vlašću.
Amin.

(Opanak.rs)

 

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …