Home / ZANIMLJIVOSTI / MRZITE KADA NEKO TRAČA O NEKOME? Ovo je NEVEROVATNA metoda za borbu protiv OGOVARANJA! Iznenadićete se koliko je DELOTVORNA!

MRZITE KADA NEKO TRAČA O NEKOME? Ovo je NEVEROVATNA metoda za borbu protiv OGOVARANJA! Iznenadićete se koliko je DELOTVORNA!

tisina

Ako želite da izbegnete tračarenje, evo načina. Starogrčki filozof Sokrat važio je među svojim savremenicima za mudrog čoveka vrednog poštovanja, a ova priča iz njegovog života daje dobar način na koji možete da sprečite nekoga da ogovara ljude pred vama, ukoliko to ne želite da slušate.

Sokratu je jednom došao njegov poznanik i rekao – Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?

– Stani malo – odgovorio je Sokrat. – Pre nego kažeš to što želiš, to mora da prođe jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje.

– Trostruki filter?

– Tako je – Sokrat je nastavio – pre nego što razgovaraš sa mnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono šta ćeš reći.

Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Da li si apsolutno siguran da je ono što nameravaš da mi kažeš istina?

– Ne – čovek je rekao. – Zapravo sam tek čuo o tome i…

– U redu – rekao je Sokrat. – Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo primeniti drugi filter, filter dobrote. Da li je to što si želeo da mi kažeš o mom prijatelju nešto dobro?

– Ne, naprotiv!

Dakle – Sokrat je nastavio – želiš da mi kažeš nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali to i dalje može da prođe test, jer je ostao još jedan filter, filter korisnosti. Da li će to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju biti korisno za mene?

– Ne, ne baš.

– Pa – zaključio je Sokrat – ako to što želiš da mi kažeš nije ni istinito, ni dobro ni korisno, zašto bih onda to ja uopšte želeo da čujem?

(Srbijadanas.com)

Check Also

DUH DREVNOG EGIPATSKOG SVEŠTENIKA STAROG 3.000 GODINA “UHVAĆEN KAMEROM KAKO ULAZI U GROB“ (VIDEO)

Lovci na duhove su usnimili ono za šta veruju da je duh drevnog egipatskog sveštenika …