Home / ZANIMLJIVOSTI / Mudrost Vladete Jerotića: Evo zašto nikada ne treba da činite ono tkzv. u narodu „ja tebi, ti meni“…

Mudrost Vladete Jerotića: Evo zašto nikada ne treba da činite ono tkzv. u narodu „ja tebi, ti meni“…

vladeta-jerotic

Anegdota iz života Vladete Jerotića, baš kao i njegove knjige i predavanja, može da bude dobra škola, posebno za mlađe generacije.

Naime, priča počinje u jednom restoranu, u kojem je srpski lekar, psihijatar, književnik i akademik sedeo sa prijateljima.

Jedan mladić je hteo da ih časti pićem. Prišao je, predstavio se i rekao da on profesoru Jerotiću mnogo duguje, zato što su mu njegove knjige pomogle u životu, pa bi hteo, na ovaj način, da mu se zahvali.

Profesor Jerotić je ljubazno odbio.

– Nemojte da uvek činite ja tebi – ti meni. Ja sam nešto, kako vi kažete, vama učinio i vi sada hoćete meni da vratite. Kada vam neko učini nešto dobro, vi učinite dobro nekom drugom, on nekom trećem i tako se pravi krug dobrih dela. Inače to – ja tebi, ti meni – je odraz plemenske svesti i osnov korupcije.

Zato ja kažem da je za plemenske narode, u koje ubrajam i Srbe, korupcija nešto prirodno.

Ipak, ne treba zaboraviti da smo mi pozvani da budemo hrišćani, a to znači da se izdižemo iznad svoje prirode – zaključio je profesor Jerotić.

(Telegraf.rs / Svetosavsko zvonce)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …