Home / ZANIMLJIVOSTI / NA MUCI SE POZNAJU JUNACI: Rođen je pre više od 200 godina i od tada je za sve U PRAVU!

NA MUCI SE POZNAJU JUNACI: Rođen je pre više od 200 godina i od tada je za sve U PRAVU!

petar-drugi-petrovic-njegosFoto: Wikipedia/Anastas Jovanović

Najpoznatije Njegoševo delo je „Gorski vijenac“ koji je danas redovna lektira u svim srednjim školama u Srbiji. Na visokom drugom mestu, nalazi se delo „Luča mikrokozma“. U pitanju je poema u kojoj se traga za uzrocima čovekovog pada sa neba i lepotom božanstva

Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, ali zube polomi! Ovim stihovima je najbolje otpočeti tekst o čoveku koji je nadaleko poznat kao tvorac poznatog dela “Gorski vijenac” – Petar II Petrović Njegoš. Na današnji dan, pre više od dva veka, 1813. godine rođen je duhovni i svetovni vladar Crne Gore i jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa. On je na prestolu nasledio Petra I Petrovića Njegoša i bio je daleko poznatiji u narodu od svog strica.

Njegoš je zaslužan za ujedinjavanje crnogorskih plemena i uspostavljanje centralizovane države. Međutim, ono što ga je posebno istaklo u narodu su brojna zdanja koja je objavio kao pesnik i filozof. Najpoznatije Njegoševo delo je “Gorski vijenac” koji je danas redovna lektira u svim srednjim školama u Srbiji.

Odmah nakon “Gorskog vijenca”, na visokom drugom mestu, nalazi se delo “Luča mikrokozma”. U pitanju je poema u kojoj se traga za uzrocima čovekovog pada sa neba i lepotom božanstva.

5004Petar II Petrović Njegoš. Foto: Wikipedia.org

Takođe, poznat je i po pesmi “Noć skuplja vijeka“ koju je napisao 1845. godine, a prvi put je objavljena u “Bosanskoj Vili” 1913. Najinteresantniji stihovi ove pesme su: “Igram joj se s jabukama – dva svijeta srećna važe, k voshištenju besmrtnome lišenika sreće draže, znoj lagani s njenom kosom s zanešene tarem glave…”.

Inače, Njegoš je rođen u selu Njeguši, blizu Cetinja, a njegovoj privlačnosti nije mogla da odoli ni lepa i čuvena Milica Stojadinović Srpkinja (srpska književnica iz 19. veka), a ni on njoj, jer je govorio: “Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!”. Nakon analize stihova pesme “Noć skuplja vijeka” tumači su došli do pretpostavke da je Njegoš ovo delo posvetio Milici dok je bio u velikoj ljubavi.

Njegoševe najpoznatije izreke i citati su:

“Što ljudi hoće, to i vrijeme trpi.”

“Čašu meda jošt niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči; čaša žuči ište čašu meda, smiješane najlakše se piju.”

“Ćud je ženska smiješna rabota! Ne zna žena ko je kakve vjere; stotinu će promijeniti vjera da učini što joj srce žudi.”

“U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.”

“Oči zbore što im veli srce.”

(Telegraf.rs)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …