Home / ZANIMLJIVOSTI / NAJSTARIJE DRVO NA SVETU: Ima 9.550 godina, a oduševićete se kada pročitate kako je preživelo ovoliko dugo (FOTO) (VIDEO)

NAJSTARIJE DRVO NA SVETU: Ima 9.550 godina, a oduševićete se kada pročitate kako je preživelo ovoliko dugo (FOTO) (VIDEO)

drvo-najstarijeFoto: Profimedia/imageBROKER

Na prvi pogled, ovo 5 metara visoko drvo možda ne deluje kao najstariji živi organizam. Ali, ne dajte da vas veličina zavara

“Stari Tjikko” je norveška smrča koja se nalazi na planini Fulufjalet u švedskoj provinciji Dalama i spada u najstarije drvo na svetu. Ono ima preko 9.550 godina i otkrio ga je profesor fizičke geografije Leif Kulman, koji mu je dao ovo ime po svom psu.

Na prvi pogled, ovo 5 metara visoko drvo možda ne deluje kao najstariji živi organizam. Ali, ne dajte da vas veličina zavara. Hiljadama godina ovo drvo se uspešno prilagođavalo svim klimatskim promenama koje su uticale na područje u kojem živi.

Ova norveška smrča spada u najstarije poznato živo klonirano drvo na svetu. Prilikom vegetatitvnog kloniranja, stablo dveta može nestati svakih stotinak godina, ali sastav korenja može živeti godinama.

 

Veruje se da razlozi zbog kojih je ovo drvo preživelo tako dugo leže u vegetativnom kloniranju i slojevitosti.

Tokom vegetativnog kloniranja, stablo drveta može da umre na svakih stotinak godina (oko 600 u ovom slučaju), ali sistem korenja može da živi hiljadama godina.

Slojevitost se dešava kada jedna od grana dotakne tlo i vremenom “postane koren”.

Inače, postoje i primeri starijih kloniranih drveća koje se sastoje od niza stabala, a čiji se korenski sastav procenjuje na više od 8.000 godina, međutim, Tjikko je najstarije živo klonirano drvo.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …