Home / ZANIMLJIVOSTI / NAJVEĆE RUSKO BOGATSTVO: Ovo Putinovo ostrvo vredi MILIJARDE, čitav svet im zavidi, pogledajte zašto! (VIDEO)

NAJVEĆE RUSKO BOGATSTVO: Ovo Putinovo ostrvo vredi MILIJARDE, čitav svet im zavidi, pogledajte zašto! (VIDEO)

ostrvo- sahalin

Na ovoj lokaciji je upravo završena najveća bušotina u okviru projekta „Sahalin-1“, koji već ima 9 od 10 najdužih bunara na svetu.

Ostrvo Sahalin u Pacifiku koje se nalazi severno od Japana, najveće je u Rusiji. Njegova površina iznosi 76.400 kilometara, a neverovatna dužina od 948 kilometara u pravcu sever-jug čini ovo ostrvo prepoznatljivim. Međutim, ovo nije karakteristika po kojoj je ono najpoznatije, postoji nešto što je mnogo značajnije i uticajnije od njegove veličine.

Na ostrvu je 1996. godine otkriveno da u obalnom području na površini od oko 20.000 kilometara kvadratnih postoje zalihe 700 miliona tona nafte i 2.500 milijardi metara kubnih zemnog gasa! Količina rezervi je slična onoj u Severnom moru.

Rusija je 2004. godine potpisala sa Japanom ugovor o prodaji zemnog gasa u tečnom stanju.

Ostrvo bogato naftom i zemnim gasom broji oko 500.000 stanovnika. Čak je do 1991. godine predstavljalo specijalnu vojnu zonu sa ograničenim pravima pristupa, ali se još uvek izdaju posebne dozvole za posetu određenim delovima ostrva.

Inače, na ovoj lokaciji je upravo završena najveća bušotina u okviru projekta “Sahalin-1″, koji već ima 9 od 10 najdužih bunara na svetu. Dubina ovog bunara je 13.500 metara a horizontalan domet iznosi 12.033 metara.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

TITO JE JEDAN SRPSKI GRAD ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU! KADA JE HTEO DA ODRŽI GOVOR DOGODILO SE NEŠTO NEČUVENO!

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli …