Home / ZANIMLJIVOSTI / NAPRAVIO BIZNIS OD PRUĆA: Mehmed Patković bosanske plotove prodaje Nemcima..

NAPRAVIO BIZNIS OD PRUĆA: Mehmed Patković bosanske plotove prodaje Nemcima..

covek-pruce-biznis

Već četiri godine Mehmed Patković iz mesta Ljubić kod Viteza izvozi bosanske plotove od lijeske i suncobrane izrađene od trstike u Nemačku, javlja agencija Anadolu (AA).

Patković je desetak meštana iz sela uposlio na poslovima pravljenja plotova i suncobrana, a posao je proširio i u Posavinu, gde hiljade hektara zemlje leži prekriveno divljim bagremom od kojega takođe izrađuje plotove, suncobrane i ležaljke za plažu.

Mehmed-Patkovic

„Sve je krenulo slučajno. Napravio sam prve uzorke i fotografije postavio na internet. Nisam ni slutio da će se za samo nekoliko dana pojaviti kupac iz Nemačke i poručiti količinu od koje mi se zavrtelo u glavi.

Trebalo je napuniti šleper plotova od pruća za nemačkog naručioca. Naravno, okupio sam svoje meštane i krenuli smo u posao. Nakon lijeske ponudio sam suncobrane od trske koja raste u blizini našeg sela na napuštenoj zemlji.

Izuzetno kvalitetna trstika koje za sada ima u dovoljnim količinama. Tako je krenulo „, ispričao je Mehmed i pokazao neobičan mašina za uvezivanje trstike koja se nekada koristila za maltanje plafona u kućama.

On je rekao da je ono „što je kod nas korov za Nemce ekološki prihvatljiva ograda koju su spremni dobro da plate“.

Mehmed-Patkovic1„Oni su jednostavno oduševljeni ovim starim bosanskim proizvodom koji je u narodu poznat kao plot. Ograđuju dvorišta, cvjetnjake, vrtove, bazene za kupanje pa čak i deo auto puta koji prolazi kroz naseljena mesta „, kazao je Patković.

Preduzetnik iz Viteza ima kooperante širom Srednjobosanskog kantona koji seku lijesku za plotove, ali je proširio svoj posao i na Derventu, Orašje, Modriču, Srbac …

Mehmed-Patkovic4„Mnoge njive ostale su zapuštene i pretvorene u korov tzv. divljeg bagrema. Mladice od bagrema idealne su za suncobrane i ležaljke za plažu, a one malo deblje za plotove. Kvalitetnije su od lijeske jer nikada ne menjaju boju.

Zaposlio sam i tamo ljude da mi pripremaju sirovinu koja je korov. Dakle drugim ljudima čistimo njive besplatno i imamo sirovinu od koje pravimo proizvode za izvoz „, ispričao je reporteru Anadolu Agenci Mehmed Patković.

(Fokus.ba)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …