Home / ZANIMLJIVOSTI / Narodno predskazanje vremena otkriva kakva nas 2018. čeka: Zašto je važno da na Božić bude oblačno, a da zagrmi na Svetog Savu?

Narodno predskazanje vremena otkriva kakva nas 2018. čeka: Zašto je važno da na Božić bude oblačno, a da zagrmi na Svetog Savu?

Godina 2018. koja je tek počela biće, ako ćemo suditi po kiši u utorak, na Svetog Ignjata, biće berićetna, košnice će biti pune a i živinarnici. Bar tako bi rekla narodna meteorologija, odnosno naši stari koji su čvrsto verovali z to da vreme za najvažnije praznike otkriva kakva će biti i šta će se sve dešavati tokom godine.

Srpska narodna verovanja: Deca koja su rođena tokom zime trebalo bi da nose ova imena

Istini za volju, još je rano govoriti o tome kakva će tačno biti ova godina, s obzirom na to da nam predstoji još mnogo praznika, a samo nekoliko ih je u ovom mesecu.

Tek kada janur prođe, znaćemo da li će godina biti zaista rodna, da li ćemo se suočavati sa bolestima, siromaštvom, da li će se u zemlji desiti važni događaji, da li će biti poplava…

Najstariji zapisani i sačuvani kalenari, upravo, čuvaju ta predskazanja. Otkrivamo šta će nam po njima o ovoj godini otkriti predstojeći praznici u ovom mesecu:

Sveti Ignjat (2. januar) – ako pada sneg ili kiša biće godina berićetna, punih košnica i živinarnika, a ako je dan bez padavina, godina će biti rđava i nerodna, naročito pčelama.

Badnji dan (6. januar) – ako bude oblačno, biće rodna godina.

Badnje veče (6. januar) – ako se nakupi dosta pepela na badnjaku koji gori na ognjištu, veruje se da će zima biti jaka sa dosta snega.

Božić (7. januar) – ako ja ne Božić oblačno, rodiće dosta voća. Ako ima dosta snega a po drveću inje, biće rodna godina. Ako duva južni vetar, biće mršava godina sa boleštinama među ljudima.

Srpska Nova godina (14.januar) – ako pada sneg biće rodna godina u poljima i pčelima.

Krstovdan (18. januar) – koji vetar nadjača na Krstovdan, taj će najduže duvati u toku godine.

Bogojavljenje (19. januar) – ako na Bogojavljenje duva severni vetar, biće zdrava godina, a ako duva „južnjak“ godina će biti rodna ali puna boleština. Ako je na Bogojavljenje oblačno ili pada sneg, biće rodna godina, a ako je vedro, biće lepo i sušno; ako pada kiša, biće poplave na proleće.

Sveti Sava (27. januar) – ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji u zemlji.

(Telegraf.rs)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …