Home / ZANIMLJIVOSTI / Naučnici ispituju čudnu pojavu: U okeanima se pojavljuju vrtlozi koji usisavaju sve što im se nađe na putu

Naučnici ispituju čudnu pojavu: U okeanima se pojavljuju vrtlozi koji usisavaju sve što im se nađe na putu

Naučnici ispituju neobičnu pojavu u okeanima južne hemisfere gde je primećen fenomen – manji vodeni vrtlozi, povezani tako da izgledaju kao ogroman vir čiji se delovi kreću u suprotnom smeru.

Naučnicima je odavno poznato da u okeanima postoje vodeni virovi, ali nedavno otkriveni parovi imaju vrlo neobične osobine.

Kreću se 10 puta brže od uobičajenih vrtloga, povezani su pod vodom u obliku latiničnog slova U, i mogu da putuju do šest meseci. Ono što je najčudnije jeste da usisavaju mala morska stvorenja, koja mogu da odbace vrlo daleko.

Istraživači će sprovesti dodatna istraživanja kako bi otkrili kako je došlo do njihovog formiranja i zašto se ponašaju tako čudno.

„Standarni vrtlozi, koji nastaju usled turbulentnih kretanja vodenih struja, imaju vrlo značajnu ulogu u opstanku morskog života. Oni podižu nutrijente koji se obično nalaze u najdubljim delovima okeana bliže ka površini, rasprostirući ih na taj nacin svuda“, kaže Kris Hjuz okeanograf sa Univerziteta u Liverpulu.

„Takođe podstiču mešanje tople i hladne vode, zahvaljujući čemu prenose toplotu od ekvatora ka polovima. Ova pojava ne bi bila moguća bez vrtloga“, dodao je Hjuz.

(Tanjug)

 

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …