Home / ZANIMLJIVOSTI / NAUČNICI PRONAŠLI IZVOR MISTERIOZNE PORUKE U SVEMIRU!

NAUČNICI PRONAŠLI IZVOR MISTERIOZNE PORUKE U SVEMIRU!

planeta-zemlja-svemir

Konačno je otkriven izvor misterioznog signala koji dolazi iz dubine svemira.

Naučnici su signal do sada čuli samo 18 puta, a još od 2007. pokušavaju da pronađu njegov izvor.

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće, a nagađalo se da se radi o signalu s velike zvezde ili iz crne rupe, a neki naučnici su čak tvrdili da se radi o vanzemaljskim porukama, piše The Independent.

To su ustvari moćni, ali vrlo kratki radio talasi, koji ne traju više od jedne milisekunde.

Pronašli su ga australijski istraživači 2007. godine, a od tada se samo jedan signal ponavljao, dok su se ostali mogli čuti samo jedanput.

Naučnici su ponavljajući uzorak izučavali punih šest meseci i tako su došli do tačne pozicije signala na nebu.

Otkrili su da dolazi iz patuljaste galaksije udaljene više od 3 milijarde svetlosnih godina.

Doktor Šrinarš Tendulkar, član istraživačkog tima univerziteta u Montrealu u Kanadi, rekao je da se prvobitno nagađalo da signal dolazi iz naše galaksije, ali su takve tvrdnje sada opovrgnute.

Misterija je postala još veća kada je utvrđeno da je najnoviji signal bio praćen serijom učestalih radio signala koji su bili manjeg intenziteta.

alja istraživanja su pokazala da dva izvora s kojih signali dopiru nisu previše udaljena.

Doktor Benito Markote, iz Zajedničkog Instituta za Dugobazičnu Interferometriju u Dvingelou u Holandijj, objašnjavajući ovaj fenomen zagolicao je maštu široke javnosti: „Smatramo da signali dolaze s istog predmeta ili da su na neki način fizički povezani jedni s drugim“.

Još uvek je nepoznato šta signal tačno proizvodi, a postoji velika mogućnost da se radi o neutronskoj zvezdi u vrlo jakom magnetnom polju – okruženom ostacima zvezdane eksplozije.

S druge strane, izvor bi se mogao nalaziti na ivici supermasivne crne rupe.

Koautor istraživanja doktor Šami Čaterdži sa univerziteta Kornel u SAD-u rekao je da je pronalazak galaksije u kojoj se signal nalazi veliki korak napred, ali potrebno je još mnogo vremena kako bi se u potpunosti moglo razumeti kakva je zaista svrha misterioznog signala

(Avaz)

Check Also

PLATA 70.000, GORIVO PLAĆENO, PROSEK JE 100.000, A MOŽE DA SE ZARADI I DO 200.000: TRAŽENI SU STALNO I UVEK SA OZNAKOM HITNO!

Traže se vozači dostavljači. Plata 70.000 dinara, sa vašim autom, skuterom ili biciklom. Gorivo plaćeno. …