Home / ZANIMLJIVOSTI / NEMATE POSAO, IMATE DVORIŠTE? Uzgajajte OVE ŽIVOTINJE, zaradite i do 2500 dolara PO KOMADU!

NEMATE POSAO, IMATE DVORIŠTE? Uzgajajte OVE ŽIVOTINJE, zaradite i do 2500 dolara PO KOMADU!

petao

Živinari su u čudu, jer je otkrivena nova sorta crnih kokošaka, čija je vrednost oko 2.500 dolara. One su odavno hit u Indoneziji, a potpuno su crne, od perja do mesa.

Crna boja nije neuobičajena za životinje – neki medvedi su crni, psi, mačke, ptice… ali vrsta kokoške Ayam Cemani se posebno izdvaja: one su crne kako sa spoljne, tako i s unutrašnje strane.

Njihovo perje je crno, njihov kljun, kandže, pa čak i meso, kosti i svi unutrašnji organi.

Jedina stvar koja nije potpuno crna kod ovih koka jeste krv, koja je opet toliko tamna da ljudi često pomisle da je i ona crna.

Veruje se da imaju mističnu moć – U Aziji se meso ove kokoške posebno ceni, jer se u nekim regijama veruje da poseduje mistične moći.

One se ponekad i žrtvuju tokom porođaja, jer se veruje da će doneti sreću majci i detetu, ali se takođe žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se generalno veruje da donose dobru sreću.

Šta znači Ayam Cemani?

Reč “Ayam” znači “pile” u Indoneziji, a “Cemani” u prevodu znači “potpuno crno”.

Ova neobična vrsta potiče iz Jave u Indoneziji, a u Evropu su stigle tek 1998. godine, kada su privukle veliku pažnju među ljubiteljima peradi zbog svog izgleda i genetike.

Štaviše; Ayam Cemani je jedna od najskupljih vrsta kokoški na svetu – samo jedna crna kokoš košta i do 2.500 dolara.

Ayam Cemani su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao “fibromelanosis” koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih stanica.

Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvaća nekoliko vrsta peradi, kao što su švedske Crne kokoši ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i Ayam Cemani.

(Agencije)

Check Also

Izgleda nemoguće, ali on je posle ove nesreće opušteno izašao iz kola da vidi kolika je šteta (VIDEO)

Naravno odmah iza njega je bila policija, kojoj se nije svidelo to što su morali …