Home / ZANIMLJIVOSTI / NOSILI SU IH U ČARAPI, A IMALI SU OGROMNU UBOJNU MOĆ: Iz ovakvih pištolja su pucali srpski UDBAŠI!

NOSILI SU IH U ČARAPI, A IMALI SU OGROMNU UBOJNU MOĆ: Iz ovakvih pištolja su pucali srpski UDBAŠI!

udba- agenti- pistolj

 

Uprava državne bezbednosti, za mnoge zloglasna UDBA, više ne postoji, a njenih bivših pripadnika je, zbog protoka vremena, sve manje, pa mnogi od njih, ili njihovi potomci, poklanjaju trofejne pištolje sa patinom istorije od kojih su neki i najlepši primerci u bogatoj kolekciji vatrenog oružja Narodnog muzeja Leskovac.

Jedan takav pištolj sa, od upotrebe, izlizanom futrolom, stigao je ovih dana kao poklon, koji će posle evidencije biti smešten u depo i čekati da svetlost dana docnije ponovo ugleda na nekoj od od izložbi.

Istoga dana muzeju su na poklon predata još dva pištolja i dve stare puške

Reč je o izuzetno malom i lepom modelu „češke zbrojevke“, proizveden posle Drugog rata, a u staroj Jugoslaviji nosili su ga pripadnici UDBE i komunistički funkcioneri.

Komunistički Džems Bondovi

To je drugi po redu takav model koji je stigao u muzej. Ovde se štiti ime donatora, ali Jugmedia nezvanično saznaje da je onaj prethodni ranije poklonio Krcunov saradnik.

pistolj- udba

„Nosili su ih u čarapi, kao Džems Bond. Iako mali, imali su ogromnu ubojitu moć“, objašnjavaju nam stručnjaci.

Njihovi prvi vlasnici daju ih u amanet instituciji, ostavljajući tako siguran trag iza sebe.

Potomci najčešće ne žele da drže oružje u svojim domovima, neki zbog sigurnosti, drugi kako ih ne bi podsećali na neka turbulentna vremena.

Inače, leskovački muzej poseduje zbirku od 1000 pištolja, među kojima su mnogi raritet, posebno damski pištolji iz dvadesetih godina prošloga veka, najmanji ikada proizvedeni pištolji.

(Kurir.rs)

 

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …