Home / ZANIMLJIVOSTI / OBAVEZNO POSETITE LEKARA! Ako imate ovakve grudi, šanse za rak su dva puta veće

OBAVEZNO POSETITE LEKARA! Ako imate ovakve grudi, šanse za rak su dva puta veće

rak-dojke

 

Vrlo je važno redovno kontrolisati dojke. Kako pokazuju najnovija istraživanja „guste“ grudi kod žena povećavaju rizik za razvijanje karcinoma dojke.

Naučnici otkrivaju da žene koje u grudima nemaju mnogo masnog tkiva imaju dva puta veće šanse da dobiju ovu smrtonosnu bolest.

Eksperti smatraju da je ovo najprecizniji indikator, čak i od naslednog faktora, da će žena oboleti od raka dojke.

Takođe, prema njihovim rečima, gusto tkivo u bujnim grudima otežava da se ćelije raka uoče momografom, pa bi žene sa ovakvim dojkama morale da potraže neki drugi način skrininga.

Istraživači Univerziteta Kalifornije u San Francisku pregledali su izveštaje više 18.000 žena sa rakom dojke, a potom je procenjeno još 184.000 žena istih godina, ali bez ikakvih simptoma raka.

Svaka žena stavljena je u jednu od četiri grupe na osnovu gustine tkiva grudi: skoro potpuno masne, uglavnom masne, umereno guste ili pretežno guste.

Zatim su u obzir uzeli nekoliko poznatih faktora rizika poput težine, porodičnu istoriju bolesti i prvi porođaj nakon 30. godine.

Istraživači su izračunali da je 39 odsto slučajeva raka dojke pre menopauze moglo biti sprečeno da su obolele žene imale manje gusto tkivo dojki.

Rezultati su bili isti za nešto više od četvrtine pacijentkinja obolelih nakon menopauze.

– Nalazi ukazuju na to da je gustina dojke jak, zajednički faktor rizika za dobijanje karcinoma.

Tkivo dojke sastoji se od mlečnih kanala i žlezda, gustog i masnog tkiva. Međutim, mamograf u slučaju grudi sa gustim tkivom mnogo teže može da detektuje tumor.

Za razliku od masti, koja je transparentna pri skeniranju grudi, gusto tkivo je čvrsto i otežava da se kroz njega vidi.

Kada dobijete na težini, grudima dodajete masno tkivo i tada su one manje gustine, ali onda je gojaznost faktor rizika od nekoliko vrsta raka.

Procenjuje se da oko 60 odsto mlađih i nešto manje od 50 odsto starijih žena ima dojke gustog tkiva.

Proverite gustinu svojih grudi, pa ukoliko je tkivo u njima gusto, tražite savet od vašeg lekara koji je drugi način skrininga dobar za vas.

(Pink.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …