Home / ZANIMLJIVOSTI / Odbio 12 miliona dolara samo da bi bio NBA šampion! Snažna priča koju mora da pročita SVAKI srpski košarkaš! (VIDEO)

Odbio 12 miliona dolara samo da bi bio NBA šampion! Snažna priča koju mora da pročita SVAKI srpski košarkaš! (VIDEO)

Foto:Guliver/Getty Images License Agreement
Foto:Guliver/Getty Images License Agreement
Nije sve u parama, ima nešto i u životnoj svrsi. Svaki sportista koji juri za parama,nikada neće osetiti ostvarenje svojih ciljeva. Važno je dostići vrh u svom poslu, sportu ili bilo čime se bavite zbog svog unutrašnjeg osećaja, a novac će sam doći kao posledica.

Upravo jedna priča iz NBA potvrđuje ovo pravilo. Srbin Radoslav Raša Nesterović, koji je inače rođen u Sloveniji i igrao je za slovenačku reprezentaciju, pokazao je da u sportu novac nije najvažniji, već da i sportski motiv mora da bude ipak iznad svega. Zato mladi sportisti treba da vode računa o tome u koji klub idu, da li idu zbog novca ili tamo gde će igrati.

Nesterović je igrao za Minesotu od 1999. do 2003, a baš kada je trebalo da potpiše životni ugovor od 16 miliona dolara po sezoni koji su mu ponudili Timbervulvsi, on je odbio.

Niko nije mogao da veruje, a Nesterović je rekao da želi da ode u San Antonijo Sparse, koji su mogli da mu daju samo ČETIRI miliona dolara. Menadžer Nesterovića je bio ljut što odbija takvu priliku za zaradu.

Ali, on je bio neumoljiv. Otišao je u San Antonio i postao šampion NBA lige sezone 2004/05. Tako je kompletirao titule pošto je 1998. bio šampion Evrope sa Kinderom u kojem je glavna zvezda bio Predrag Danilović.

– Igrao je za Minesotu, istekao mu je ugovor i nije želeo da ga produži, već je hteo da ide kod Grega Popovića u San Antonio.

Tada je dokazao kakav je “fajter“ i šta njemu sport znači – prešao je u Sparse za 12 miliona dolara manje nego što mu je nudila Minesota. Razlog?

Napravio je procenu da sa San Antonijom može da osvoji prsten – otkrio je Sead Krdžalić kondicioni trener Nesterovića.

Ne verujući u tako nešto, Sparsi su na Sveti Stefan, gde smo tada trenirali, poslali svog čoveka s ugovorom. Da Raša lično potpiše, nisu želeli da to urade faksom.

– Hej, čovek ostavlja milione jer želi da kaže: “Ja sam u svojoj karijeri bio NBA prvak“. To je prava stvar. Prsten je osvojio, a kada smo se videli pre tri-četiri godine, pitao sam ga da li žali zbog te odluke.

“Sad bih dao još 12 miliona samo da mi ga niko ne uzme” – rekao je Nesterović, a prenosi Krdžalić.

Tada je San Antonio pobedio detroit sa 4:3 u finalnoj seriji NBA lige

Znam, sada će mnogi od vas reći bolje da sedim na klupi za 16 miliona dolara nego da budem šampion za 4.

Ali, to je prizemno razmišljanje i nema veze sa sportom zato što novac ne donosi sreću i iskren osećaj uspeha.

Boban Marjanović je iz San Antonija prešao u Detroit za 7 miliona dolara po sezoni. Sparsi su nudili 3,5 miliona da ostane.

Šta mislite ko ima više šansi da dođe do titule, Pistonsi ili Sparsi?

Sa druge strane Marjanović je u San Antoniju mnogo više igrao i bio je kod 10 puta boljeg trenera, ali…

Pogledajte video:


(D.S./Sportifico.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …