Home / ZANIMLJIVOSTI / On se zove Bojan, ima samo 20 godina, i sve će nas spasti od smrti! Evo i kako (VIDEO)

On se zove Bojan, ima samo 20 godina, i sve će nas spasti od smrti! Evo i kako (VIDEO)

bojanMladić Bojan Slat izmislio je sistem kojim će biti omogućeno čišćenje okeana od plastičnog otpada i đubreta, a da se tom prilikom ne ugrožavaju morske životinje

Bojan Slat (20) iz Holandije izumeo je koncept koji bi mogao da očisti svetske okeane od đubreta. Procenjuje se da se godišnje proizvede oko 300 miliona plastičnih proizvoda, a da isto toliko i završi u đubretu.

Od te količine, procene su da 20 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanima. Bojan je došao genijalnu na ideju o stvaranju plutajućih platformi koje bi prikupljale otpad s površine mora.

Koncept čišćenja okeana dizajniran je za hvatanje plutajuće plastike bez ugrožavanja riba i planktona u okeanima. Prikupljeno smeće moglo bi i da se reciklira. Kompanija “The Ocean Cleanup” čiji je Bojan osnivač, planira da pokrene sistem za čišćenje 2016. godine.

– Čak bi i planktonske vrste mogle ostati sačuvane jer mogu da se pokreću zajedno s vodom unutar barijere – pojašnjava Bojan na svojoj internet stranici.

Tvrdi i kako je sistem potpuno održiv jer bi koristio snagu sunca i vetra.

Predlaže poboljšanje okeanske vode tako da se procesori ugrade na morsko dno i sarađuju s plutajućim platformama, tako da voda može da se kreće kroz njih i stvara energiju.

Njegov koncept takođe uključuje korišćenje plutajućih barijera umesto mreža, koje mogu da pokriju veliku površinu i okreću se sporo čime bi se sačuvale životinje i njihova staništa.

– Ovaj koncept je toliko efikasan i procenjujemo da bi prodajom prikupljenog otpada iz pet okeanskih područja zaradili više novca nego što bi koštao ceo projekat – izjavio je mladić iz Holandije.

Pogledajte snimke:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …