Home / ZANIMLJIVOSTI / ONI SU POBILI 40 MILIONA LJUDI: Kad su došli u našu zemlju, USPELI SMO DA IH POBEDIMO! (GIF) (VIDEO)

ONI SU POBILI 40 MILIONA LJUDI: Kad su došli u našu zemlju, USPELI SMO DA IH POBEDIMO! (GIF) (VIDEO)

Mongolsko carstvo predstavlja jedno od najvećih carstava svih vremena. Prostiralo se od Kine do istočne Evrope. Ipak, kralj Milutin je porazio njihovu vojsku
mongoliMongolsko carstvo je svoj vrhunac doživelo u 13. i 14. veku, najviše zahvaljujući Džingis Kanu, genijalnom ratniku i vladaru i jednom od najvećih osvajača u istoriji, koji je ujedinio sva mongolska, u početku nepoznata i beznačajna nomadska plemena u jednu strogo disciplinovanu vojnu državu.

Mongolsko carstvo predstavlja jedno od najvećih carstava ikada. Prostiralo se od Kine do istočne Evrope obuhvatajući skoro celu Aziju i delove Evrope.

U istoriji su poznati kao borbeni i nemilosrdni ratnici koji su spavali, jeli i ceo dan provodili na konjima.

SUROVI RATNICI

Mongolski način osvajanja je bio surov, ali veoma delotvoran. U svakom selu i gradu koje bi pružilo otpor oni bi pobili apsolutno sve stanovnike, pljačkajući i spaljujući useve, kako ostatak stanovništa ne bi imao šta da jede. Naročito su bili surovi prema ženama koje su sve silovali.

5004Vesti o njihovoj surovosti su se širile, tako da se niko nije ni usuđivao da im se suprotstavi. Kao okupatori, nisu bili zahtevni. Sve što su tražili je formalno priznavanje carstva i redovno plaćanje poreza.

Nisu uspostavljali svoju religiju ili kulturu. Zato, skoro da i ne postoje tragovi njihove vladavine, kao što su promene u jeziku, religiji ili kulturi, što nije slučaj sa ostalim osvajačima.

Procenjuje se da su pobili oko 40 miliona ljudi, prilikom svojih osvajanja. Za tadašnje vreme, kada je na planeti bilo daleko manje stanovnika, cifra je zastrašujuća.

Mada, neki istoričari smatraju da je ta cifra mnogo veća. Na primer, postoje kineski izvori koji tvrde da se tadašnja populacija Kine smanjila sa 120 miliona na 60 miliona, nakon invazije Mongola.

U drugim zemljama je bila slična situacija. Na primer, u tadašnjoj Persiji se broj stanovnika smanjio sa 2,5 miliona na 250 hiljada. Sigurno je da nisu samo Mongoli bili uzrok smanjenja, ali činjenica je da su, nakon njihove najezde, ostajala prazna čitava prostranstva i teritorije.

BILI SU NA KORAK OD OSVAJANJA EVROPE

Mongoli su bili nadomak osvajanja cele Evrope. Stigli su do delova Nemačke i Poljske, ali su se, sticajem okolnosti, vratili nazad.

5004Pošto je tadašnji vladar Ogedei Kan preminuo, običaji su nalagali da se vojska vrati nazad, dok se ne uspostavi drugi vladar.

Mada, verovatno je povratak imao veze sa borbom za nasledstvo.

5004Nisu ni naši krajevi nisi bili pošteđeni. U bici 1288. godine kralj Milutin je pobedio bugarsko-mongolsku vojsku. Naš narod je ostao pošteđen osvete, jer je kralj odlučio da se povinuje mongolskoj vladavini. Poslao je veoma bogate darove, između ostalog i svog sina, kao taoca, Stefana Dečanskog, na to je ova vojska ostala nema. Stefan je posle deset godina uspeo da pobegne kada je umro Nogai Kan.

Druge okolne zemlje bile su opustošene od strane Mongola, naročito teritorija današnje Rumunije, gde je pobijena skoro polovina stanovnika. Hrvatska je isto pretrpela teška razaranja. Mongoli su se najviše zadržali u Mađarskoj koja im je predstavljala ulaz u Evropu, i tu je takođe pobijeno, ili umrlo od gladi između 20 i 40 odsto populacije.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs / Izvor: Daliznate.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …