Home / ZANIMLJIVOSTI / OTRIĆE VEKA: Pronađen voz pun NACISTIČKOG BLAGA! Zavrteće vam se u glavi od vrednosti dragulja i zlata! (VIDEO)

OTRIĆE VEKA: Pronađen voz pun NACISTIČKOG BLAGA! Zavrteće vam se u glavi od vrednosti dragulja i zlata! (VIDEO)

hitlerovi-tuneliPrema legendi, kada su sovjetske snage pri kraju rata krenule prema Berlinu preko Poljske, nacisti su poslali voz pun zlata i drugih dragocenosti iz Vroclava u Valbžih, kako bi sačuvali blago od Rusa. Poznato je kako je tokom rata nacistička Nemačka otela zlato od zemalja koje je okupirala, u vrednosti oko 550 miliona dolara

Jedan Poljak i jedan Nemac tvrde da su pronašli nacistički voz pun blaga – zlata, dragulja i vrednih umetničkih dela, koji je navodno nestao pred kraj Drugog svetskog rata kad su Nemaci bežali pred sovjetskom vojskom.

Marika Tokarska, zvaničnica okruga Valbžih gde se voz navodno nalazi, kaže da su vlasti dobile pismo jedne advokatske firme koja zastupa pomenute “anonimne pronalazače” u kojem oni traže nagradu od deset odsto vrednosti za otkrivanje lokacije.

Vlasti ozbiljno razmatraju ovu tvrdnju i dogovoren je sastanak vatrogasnih i policijskih službi sa drugim organima o tome kako bi se eventualno bezbedno pristupilo vozu u slučaju da je zaista pronađen, rekla je Tokarska za AP napominjući da je moguće da je voz opasan eksplozivom.

Prema legendi, kada su sovjetske snage pri kraju rata krenule prema Berlinu preko Poljske, nacisti su poslali voz pun zlata

drugih dragocenosti iz Vroclava u Valbžih, kako bi sačuvali blago od Rusa. Navodno je na tom putu voz tajansteno nestao, negde u planinama oko Valbžiha, i nikada više ga niko nije video.

Poznato je kako je tokom rata nacistička Nemačka otela zlato od zemalja koje je okupirala, u vrednosti oko 550 miliona dolara. Pored toga, nacisti su otimali zlato i od mnoštva pojedinaca, ponajviše od Jevreja koje su slali u koncentracione logore – prstenje, nakit, satove, pa čak i zlatne zube.

Deo tog zlata pronašle su savezničke snage, ali najveći deo nikad nije pronađen pa se pretpostavlja da je završilo u bankama i u rukama nekih pojedinaca.

Pogledajte snimke:(Telegraf.rs / Tanjug / Jutarnji.hr)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …