Home / ZANIMLJIVOSTI / OVA VRANA MOŽE DA UPIŠE FAKULTET: Pogledajte kako rešava Aesopov test iz fizike, GENIJALNO! (VIDEO)

OVA VRANA MOŽE DA UPIŠE FAKULTET: Pogledajte kako rešava Aesopov test iz fizike, GENIJALNO! (VIDEO)

vrana-ptica-fizika-testNaučnici su otkrili novi dokaz o izuzetnoj inteligenciji vrana.

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, koja spada u francusku teritoriju, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane.

Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rešavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg deteta, one prave vlastiti alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet.

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja.

Kako piše Nju sajentist, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete — na primer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju.

„Jedna je vrana pomoću štapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontroliranje predmeta“, napisao je voditelj-istraživanja na Sveučilištu Lund, Ivo F. Jakobs.

Takođe, napominju da se radi o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …